Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării creşte până la 6.500 mc/s, peste media lunii februarie (INHGA)

observator.tv
decebal de la dunare

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), peste media multianuală a lunii februarie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 8 -15 februarie 2020.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele cinci zile până la valoarea de 6.500 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s), exceptând primele două zile ale intervalului. În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere", anunţă hidrologii.

Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării a fost estimat în prognoza trimestrială la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.300 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 9 - 15 februarie arată că în primele două zile ale intervalului debitele medii zilnice vor fi în scădere, exceptând râurile din sudul ţării unde vor fi staţionare. În partea a doua a intervalului de prognoză debitele vor fi relativ staţionare, fiind posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din nordul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

"Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare în prima parte a intervalului, în diminuare şi restrângere în a doua parte a intervalului pe râurile din vestul, centrul şi sudul ţării şi fără modificări importante pe cele din nordul şi estul ţării", se menţionează în prognoza INHGA .

Pe toată durata lunii februarie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.