Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decapitarea profesorului din Franţa, justificată de un parlamentar tunisian: 'Orice atingere adusă profetului Mahomed este cea mai mare crimă'

twitter.com
police politia

Poliţia din Tunisia a declanşat o anchetă după ce un deputat independent a justificat decapitarea unui profesor în Franţa, estimând că "trebuie asumate" consecinţele oricărei "atingeri aduse profetului" Mahomed, informează luni AFP.

Vineri, profesorul Samuel Paty, 47 de ani, care le-a arătat elevilor săi adolescenţi, în timpul unui curs privind libertatea de exprimare, caricaturi cu profetul Mahomed, a fost ucis când ieşea din colegiul unde lucra, lângă Paris, un atac ce a îngrozit Franţa şi comunitatea internaţională. Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.

A doua zi, Rached Khiari, deputat independent tunisian, ales din partea mişcării islamiste Karama, membru al coaliţiei guvernamentale, a scris pe pagina sa de Facebook: "Orice atingere adusă profetului Mahomed este cea mai mare crimă. Toţi cei care o comit, fie că este vorba de un stat sau de un grup de indivizi, trebuie să-şi asume consecinţele şi repercusiunile".

Aceste afirmaţii au fost criticate de unii internauţi, dar salutate de alţii. De asemenea, ele au dus la anularea difuzării unei emisiuni în care intervenea şi Khiari, pe un post privat tunisian.

În ceea ce-l priveşte, deputatul s-a declarat gata să renunţe la imunitatea sa parlamentară.

Nicio anchetă judiciară nu a fost declanşată pentru moment, însă justiţia tunisiană a însărcinat o echipă specializată în dosare privind terorismul să ancheteze asupra conţinutului postării pe Facebook. Această echipă va trebui apoi să transmită rezultatele anchetei preliminare Parchetului, care va lua măsurile cuvenite.

Sâmbătă, premierul tunisian Hichem Mechichi a prezentat omologului său francez Jean Castex condoleanţele poporului tunisian, în timpul unei discuţii telefonice. Mechichi a subliniat că ţara sa respinge "orice formă de extremism şi terorism, care nu au nicio legătură cu islamul", şi a subliniat necesitatea "respectării libertăţii de expresie şi a credinţei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.