Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decitul comercial al SUA, în colaps. A urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani şi jumătate

pixabay.com
diverse, trend, economie

Deficitul comercial al Statelor Unite a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani şi jumătate, atât importurile cât şi exporturile atingând niveluri record, datorită cererii puternice atât pe plan intern cât şi extern, transmite Reuters, scrie news.ro.

Informaţia referitoare la adâncirea deficitului comercial vine pe fondul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, ambele ţări anunţând tarife suplimentare pentru importuri, care au amplificat temerile investitorilor legate de declanşarea unu irăzboi comercial.

Administraţia preşedintelui Donald Trump impune taxe vamale mai mari pentru importuri, cu obiectivul eradicării deficitului şi protejării industriilor interne de ceea ce susţine că este concurenţa străină incorectă. Economiştii consideră însă că penalităţile comerciale nu vor inversa deficitul.

”Statele Unite continuă să se dezvolte mai rapid decât alte naţiuni industrializate, aşa că nu agravarea deficitului comercial nu este o surpriză pentru nimeni. Tarifele pot părea un mijloc bun de a schimba evoluţia comerţului, dar tind mai degrabă să crească preţurile decât să modifice fundamentele acestuia”, a apreciat Joel Naroff, economist şef la Naroff Economic Advisors, în Holland, Pennsylvania.

Raețchi, anunț important: Am depus pachetul legislativ 'Pactul pentru Carte'. A fost semnat de toate partidele

Departamentul pentru Comerţ a anunţat o creştere a deficitului comercial cu 1,6%, la 57,6 miliarde de dolari, în februarie, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Deficitul comercial este în creştere pentru a şasea lună consecutiv, iar majoritatea avansului din februarie  reflectă preţurile mai mari ale mărfurilor.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters anticipaseră creşterea deficitului comercial la 56,8 miliarde de dolari.

Deficitul comercial pentru bunuri a fost cel mai ridicat din iulie 2008, dar în cazul serviciilor surplusul a fost cel mai scăzut după decembrie 2012.

Deficitul în comerţul cu bunuri în relaţia cu China, sensibil din punct de vedere politic, a scăzut în februarie cu 18,6%, la 29,3 miliarde de dolari, dar de la începutul anului a crescut cu 20,2%.

Dezvăluiri INCENDIARE în Comisia SRI! Florian Coldea susține că Traian Băsescu 'știa de existența protocoalelor'

Administraţia Trump a anunţat marţi că va aplica tarife de 25% pentru circa 1.300 de produse chinezeşti din industria tehnologiei, transporturi şi industria medicală, pentru a obliga Beijingul să îşi schimbe politica referitoare la drepturile de proprietate intelectuală.

China a reacţionat miercuri cu o listă de produse precum soia, aviaoane, maşini, carne de vită şi produse chimice, la care va aplica tarife similare.

Deficitul comercial al SUA va creşte în continuare, arată estimările, din cauza politicii fiscale relaxate, într-o perioadă în care economia funcţionează aproape de potenţialul maxim.

În ianuarie, în SUA a intrat în vigoare un pachet de reduceri fiscale în valoare de 1.500 de miliarde de dolari, iar cheltuielile guvernamentale vor creşte în acest an.

În februarie, exporturile de bunuri au crescut cu 2,3%, la 137,2 miliarde de dolari, susţinute de livrările de ţiţei, gaze naturale, vehicule, avioane civile şi echipamente de foraj petrolier.

Importurile de bunuri au urcat cu 1,6%, la 214,2 miliarde de dolari, majoritatea constând în  alimente, aviaone civile, computere şi ţiţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.