DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Decizia CCR pe legea 304/2004: Care sunt cele patru articole neconstituționale

CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, marţi, patru obiecţii privind Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară. STIRIPESURSE.RO vă prezintă cele patru modificări declarate neconstuționale:

Articolul 1, punctul 2:

„Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 2. – (1) Justiția se înfăptuiește de către judecători în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți.

(2) Justiţia se realizează în mod egal pentru toţi, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine ori condiţie socială sau de orice alte criterii discriminatorii, respectându-se principiul egalității de arme, independenţa instanțelor și a judecătorilor, principiul separării puterilor şi a forţei obligatorii a hotărârilor definitive ale instanţei, precum și durata rezonabilă a proceselor a respectării dreptului la apărare.”

Vezi și: Rețeta primită de Principesa Margareta de la Regele Bulgariei: Tartă de lămâie – mod de preparare

Articolul 1, punctul 4:

„Articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 9. – Hotărârile secţiilor pot fi atacate la secția de contencios administrativ a curții de apel conform dreptului comun.”

Articolul 1, punctul 29:

„La articolul 54, după alineatul (12) se introduce un nou alineat, alin. (13), cu următorul cuprins:

„(13) Contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate în materie penală de către judecătorii şi tribunale în cursul judecăţii în primă instanţă, de către judecătorii de drepturi şi libertăţi şi judecătorii de cameră preliminară de la aceste instanţe se soluţionează în complet format din 2 judecători.”

Vezi și: 17 semne că ai un copil superdotat. Cum îl poți ajuta să se dezvolte

Articolul 1, punctul 61:

„După articolul 134 indice 1 se introduce un nou articol, art. 134 indice 2, cu următorul cuprins:

Art. 1342. – (1) Preşedintele curţii de apel poate dispune ca, la instanţele cu volum mare de activitate din circumscripţia curţii de apel, să fie încadrate persoane, foşti judecători care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătoreşti.

(2) Dispoziţia prevăzută la alin. (1) poate fi luată pe baza procedurii stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii, care va cuprinde inclusiv criteriile pentru identificarea situaţiilor în care este necesară colaborarea cu foştii judecători.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.