Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia de condamnare a lui Ratko Mladic la închisoare pe viaţă a fost salutată de comunitatea internaţională

www.rfi.ro
Ratko Mladic

Condamnarea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, la închisoare pe viaţă de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a fost salutată miercuri de întreaga comunitate internaţională, relatează agenţiile internaţionale de presă. La Geneva, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a estimat că Mladic este 'chintesenţa răului' şi că sentinţa dictată miercuri contra lui reprezintă o 'victorie capitală pentru justiţie'.

''Verdictul de astăzi este un avertisment pentru autorii unor astfel de crime că ei nu vor scăpa de justiţie, indiferent de cât de puternici ar putea fi sau de cât de mult va dura urmărirea lor'', a declarat Zeid Ra'ad al-Hussein.

Uniunea Europeană a afirmat că sentinţa dictată contra lui Ratko Mladic se referă la 'unele dintre cele mai întunecate şi cele mai tragice evenimente' din istoria recentă a Europei. ''A face dreptate şi a combate impunitatea pentru cele mai oribile crime reprezintă o obligaţie umană fundamentală'', a menţionat un purtător de cuvânt al UE.

De asemenea, blocul comunitar a lansat un apel către ţările din Balcanii Occidentali să lucreze împreună pentru 'reconciliere, cooperare regională şi relaţii de bună-vecinătate'.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia TPIY, subliniind că ea 'arată că statul de drept funcţionează şi că cei vinovaţi pentru crime de război sunt aduşi în faţa justiţiei'. ''NATO a ajutat la încheierea acestui capitol întunecat din istoria Europei. Sper ca decizia de astăzi să contribuie la pacea şi reconcilierea în regiune'', a spus el. Germania a salutat sentinţa dată de TPIY contra generalului Rakto Mladic, pe care o consideră o 'contribuţie importantă la aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis crime groaznice în fosta Iugoslavie în anii '90'.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei germane, Maria Adebahr, a afirmat că guvernul de la Berlin va continua să susţină consolidarea dreptului internaţional, în particular a dreptului penal internaţional, conform Agerpres. Pe de altă parte, premierul croat Andrej Plenkovic a estimat că sentinţa dictată de TPIY contra lui Mladic este una adecvată, dar şi-a exprimat regretul că decizia nu a inclus crimele de război comise în Croaţia de Armata populară iugoslavă (JNA) sub comanda lui Ratko Mladic în toamna lui 1991 şi începutul lui 1992.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat şi pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzaţiile de genocid în alte zone. Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofiţeri bosniaci sârbi, alţi doi fiind condamnaţi pentru ajutor şi complicitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.