Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vestea care îl va scoate din minți pe Donald Trump. Ce a decis justiția cu privire la contul său de Twitter

foxnews.com
trump

Preşedintele american Donald Trump a suferit miercuri un regres judiciar în ceea ce priveşte unealta sa favorită de comunicare, un magistrat federal estimând că nu îi va putea bloca pe Twitter pe criticii săi, notează AFP, potrivit news.ro.

Decizia judecătoarei newyorkeze Naomi Reice Buchwald a fost remarcată, în timp ce Trump s-a apropiat de această reţea de socializare pe care o prezintă adesea drept singura armă în faţa unei pseudo-coaliţii a mass media care îi sunt ostile.

Posibilitatea de a reacţiona la frecventele mesaje publicate pe Twitter de preşedinte, comentându-le, se înscrie în exerciţiul libertăţii de exprimare şi informare protejată de Primul amendament al Constituţiei americane, a asigurat Buchwald.

Cu alte cuvinte, Trump nu are, potrivit judecătoarei, dreptul de a-i împiedica pe detractorii săi să se aboneze la contul de Twitter personal @realDonaldTrump, urmărit de 52 de milioane de alte conturi.

Citește și: Guvern: Legea achizițiilor publice va fi modificată

"În această problemă, cerem justiţiei să evalueze, potrivit Primului amendament, dacă un responsabil guvernamental poate bloca o persoană pe contul de Twitter ca reacţie la opiniile politice exprimate de această persoană. Cerem în paralel dacă această analiză diferă din cauză că responsabil este preşedintele SUA". "Răspunsul la cele două întrebări este nu", a tranşat judecătoarea Buchwald.

Contactat de AFP, ministrul american al Justiţiei, ai cărui avocaţi asigură adesea apărarea preşedintelui, a declarat că "dezaprobă într-o manieră respectuoasă" decizia magistratului.

Acest dosar s-a născut din cauza unei plângeri depusă de Knight Institute, o organizaţie de apărare a libertăţii de exprimare care depinde de Universitatea Columbia, în numele a şapte persoane "blocate" de Trump.

Se regăsesc printre acestea un actor newyorkez, un profesor de sociologie din Maryland, un poliţist texan şi o cântăreaţă din Seattle.

Citește și: Coreea de Nord amenință din nou cu anularea summitului Kim-Trump

Blocarea îi împiedică să vadă mesajele publicate aproape zilnic de preşedinte, şi de a-i răspunde direct.

Persoanele blocate de Donald Trump pot scrie mesaje adresându-se preşedintelui, dar acesta nu le va vedea.

Nu se ştie câte persoane a interzis în total pe contul său de Twitter Donald Trump, dar anumite estimări arată că ar fi câteva sute.

"Sperăm ca administraţia de la Casa Albă să aplice decizia tribunalului", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Knight Institute, Ujala Sehgal. "Dacă nu o va face, suntem pregătiţi să continuăm acţiunea în justiţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.