Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia luată de directorul Spitalului Suceava, după ce şefa Secţiei de Oncologie a fost arestată pentru căp lua șapgă pe bandă rulantă

Monitorul de Suceava
spitalul judetean suceava

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Alexandru Calancea, a declarat, joi, că tot personalul unităţii medicale va fi reinstruit pentru standardul anti-mită, după ce săptămâna trecută a fost arestată şefa Secţiei de Oncologie, care este cercetată penal după ce ar fi fost prinsă în flagrant în timp ce ar fi pretins şi primit mită de la pacienţii suferinzi de cancer, anunță Agerpres.

Calancea a spus că spitalele nu au la dispoziţie prea multe instrumente pentru a preveni actele de corupţie, dar că acele puţine pe care le au la îndemână vor fi valorificate la maximum astfel încât aceste fapte să nu se repete.

"Am demarat reinstruirea personalului medical pentru standardul anti-mită care este implementat la nivelul spitalului din 2019 prin directorii medical şi de îngrijiri, şefii de secţie. Tot personalul va fi reinstruit", a spus Calancea.

El a subliniat că SJU Suceava informează fiecare pacient la internare şi fiecare aparţinător că în toate secţiile, compartimentele sau cabinetele de ambulatoriu sunt căsuţe poştale de sugestii şi reclamaţii, dar şi formulare ce se înmânează fiecărui pacient, pentru ca acesta să scrie toate problemele cu care s-a confruntat pe perioada internării.

Totodată, directorul SJU Suceava a spus că va fi afişat în mai multe zone numărul de sugestii şi reclamaţii unde se pot face astfel de sesizări, ce pot fi trimise şi pe adresa de e-mail a secretariatului managerului care este afişată pe site-ul instituţiei.

"Voi intensifica comunicarea cu cadrele medicale, cu toţi angajaţii, astfel încât să înţeleagă fiecare că aceste practici nu sunt agreate de conducerea SJU Suceava. Aceste lucruri nu trebuie să ne umbrească obiectivele SJU Suceava, care sunt calitatea actului medical, siguranţa şi satisfacţia pacientului şi angajatului", a spus Calancea.

Totodată, directorul SJU Suceava a precizat că îşi doreşte să se finalizeze cercetarea în cazul medicului oncolog arestat.

"Susţinem activitatea organelor abilitate. Nu vom tolera aceste acte şi să înţelegem că SJU Suceava este în slujba pacienţilor", a spus Calancea.

Şefa Secţiei de oncologie din SJU Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată, vineri, 20 ianuarie, pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată, decizia Tribunalului Suceava fiind contestată, iar în prezent medicul se află în arest la domiciliu.

Parchetul Tribunalului Suceava a propus arestarea preventivă a medicului oncolog reţinut joi seara, 19 ianuarie, după un flagrant de dare/luare de mită.

La aceeaşi dată, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspectei, faţă de care vineri s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. Aceasta este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Cauza este instrumentată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava.

Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 - 19 ianuarie 2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit.

În sarcina inculpatei s-au reţinut 64 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată, dintre care 62 de acte materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în şapte zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.