Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia Parlamentului de la Bagdad după uciderea generalului Qassem Soleimani: 'Trupele americane trebuie să dispară din Irak'

dailymail.co.uk
bagdad ambasada protest

Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Rezoluţia solicită guvernului ''să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine în Irak şi să le interzică folosirea teritoriului, spaţiului aerian şi apelor, indiferent de motiv'', se mai menţionează în text.

CITEȘTE ȘI: Efectele uimitoare ale unui pui de somn. Ce se întâmplă în corp, în funcție de durată

Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre ''trupele străine'', fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.