Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie a CJUE: Companiile de telefonie trebuie să transmită gratuit la 112 informaţiile de localizare a apelantului, chiar dacă telefonul nu are cartelă SIM

Digi24
112

Companiile din sectorul telecomunicaţiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgenţă contactate prin numărul 112 informaţiile de localizare a apelantului, chiar dacă telefonul acestuia nu are cartelă SIM, a decis joi justiţia europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a dat acest verdict după moartea în Lituania în anul 2013 a unei fete în vârstă de 17 ani, care a fost răpită, violată şi arsă de vie în portbagajul unei maşini.

Citește și: Noi declarații făcute de Traian Băsescu! ‘Trebuie să mă apăr’

Înaintea morţii sale, ea apelase de vreo zece ori de pe telefonul său mobil la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

Rudele fetei au sesizat justiţia europeană, acuzând Lituania că nu a pus corect în practică o directivă europeană din anul 2002. Această directivă prevede că statele membre trebuie să vegheze ca societăţile din sectorul telecomunicaţiilor să pună gratuit la dispoziţia autorităţii care gestionează apelurile la 112 informaţiile ce privesc localizarea apelantului imediat ce apelul parvine respectivei autorităţi.

Citește și: Teodorovici declară! ‘Cred că este o dovadă de iresponsabilitate’

În prezent, conform asociaţiei numărului european de urgenţă (EENA), în opt state ale UE numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM. Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Prin urmare, unele ţări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.