DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DECIZIE Alin Stoica anunță ce restricții s-au ridicat, după ședința Comitetului Municipiului Bucureştiului pentru Situaţii de Urgenţă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Alin Stoica

Comitetul Municipiului Bucureştiului pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, în ședința de sâmbătă, prelungirea măsurilor dispuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Totuși, sunt și două excepții, a anunțat, după întrunire, prefectul Alin Stoica. În Vinerea Mare, pe 30 aprilie, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00, nu 18:00, cum este acum. Totodată, în noaptea de Înviere, circulația va fi liberă spre și dinspre lăcașurile de cult, nefiind nevoie de declarații. Aceleași condiții vor fi oferite și în noaptea de 8 spre 9 mai, de Ramazam.

„Vinerea viitoare, pe 30, avem program cu publicul până la ora 8, în noaptea de Paşte circulaţie liberă toată noaptea şi în noaptea de Ramadan, 8 spre 9, circulaţie liberă toată noaptea. Dar circulaţia este doar pentru a merge şi a ne întoarce la lăcaşurile de cult, nu este circulaţie liberă oriunde. Vor ieşi fără adeverinţe din casă, se va vedea probabil, având în vedere că sunt chestiuni specifice, mergi şi iei lumină, te deplasezi la şi de la biserică. Nu vor fi deschise alte unităţi, deci nu au unde anume să circule în perioada respectivă. Referitor la alte măsuri, sunt aceleaşi măsuri pe care le avem în vigoare în ultimele două săptămâni, care se prelungesc, cu derogările pe care le-am amintit”, a declarat prefectul Alina Stoica sâmbătă, după şedinşa Comitetului municipal pentru Situaţii deUrgenţă.

Acesta a menţionat că există recomandarea ca enoriaşii să meargă la bisericile din apropierea locuinţei, însă nu exist interdicţia ca enoriaşii să poată merge la alte lăcaşuri de cult, sau la mănăstiri.

„Dar trebuie să avem grijă că în Ilfov mai sunt localităţi care sunt carantinate, în localităţile carantinate nu este voie acest lucru, în localităţile unde nu este impusă această măsură este posibil”, a precizat Stoica.

Prefectul Capitalei anunţă că rata de infectare este, sâmbătă, de 3,94 la o mie de locuitori, anunţând că măsurile vor fi relaxate la indicele de infectare de 3,5 la mie.

„E previzibil că vom scădea şi sub 3,5 în următoarea perioadă şi atunci programul operatorilor economici şi în perioada de week-end va fi până la ora 21 şi circulaţia persoanelor va fi permisă până la ora 22”, a afirmat Alin Stoica.

El a recomandat populaţiei să scurteze timpul petrecut la cumpărături.

„Recomandarea este pentru noi să fim un ic prevăzători şi să ne facem altfel cumpărăturile, în sensul de a nu petrece foarte mult timp în magazine, pentru că acesta este un factor care duce la aglomerare. Dacă se poate, ar fi bine să scurtăm timpul petrecut în magazine. Comercianţii ne-au solicitat sprijinul şi pe partea de măsuri de control tocmai pentru a comunica cu clienţii că este bine să respectăm măsurile în vigoare”, a adăugat prefectul.

Citește și: DOCUMENT Bucureștiul poate scăpa de restricții

Restricțiile sunt:

* Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 - 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00 - 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

* Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5,00 - 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni - joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5,00 - 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 - 5,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18,00 - 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

Pe 8 aprilie, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, stabilind ca elemente de noutate, printre altele, anumite relaxări în privinţa circulaţiei de noapte în contextul Paştelui Ortodox şi a sărbătorilor dedicate Ramazanului.

Astfel, într-una din anexele la hotărârea Executivului se prevede ridicarea carantinei de noapte în perioada 1 mai - 2 mai, în intervalul orar 20,00 - 5,00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

De asemenea, în zilele de 23 şi 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00 - 20,00.

Totodată, enoriaşii musulmani au permisiunea de a se deplasa în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai - 9 mai, în intervalul orar 20,00 - 5,00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.