Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie BOR-MAI: Poliţiştii şi jandarmii vor distribui Lumina Sfântă în noaptea de Înviere

Inquam Photos / Octav Ganea
controale politie armata

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Marcel Vela a spus că le mulțumește celor care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români care va sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.

„Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne, le mulțumesc public. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ministrul Vela a precizat că pâine binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști”, sfințită anul acesta în joia mare, respectiv în data de 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7.00 – 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

În declarația pe propria răspundere, credincioșii care merg la Biserică vor scrie la locul deplasării că merge pentru ridicarea Sfintelor Paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona sa.

De ordinea publică se vor ocupa reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Pompierii, Poliția Locală.

Totodată, angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.