Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie CCR: Eliminarea fișei postului din contractul individual de muncă este neconstituțională

legestart.ro
contract CIM

Eliminarea obligativități includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă (CIM) reprezintă o măsură neconstituțională, au decis miercuri judecătorii CCR.

Curtea Constituțională a analizat prevederile Ordonanței de Urgență 37/2021, care a modificat Codul Muncii. Actul normativ adoptat de Guvern și analizat de CCR a fost abrogat între timp, dar concluzia judecătorilor constituționali este că respectivele prevederi erau necosntituționale astfel:

  • „Angajații microîntreprinderilor au fost lipsiți, în mod nejustificat și discriminatoriu, atât de dreptul de a fi informați cu privire la atribuțiile înscrise în fișa postului, cât și de dreptul de a fi consultați la întocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la măsuri de protecție socială a muncii, garantate de art.41 alin.(2) din Constituție”

Modificările introduse prin OUG și ulterior abrogate prin lege au fost, conform pwc.ro:

1. S-a eliminat obligativitatea includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă, în acest caz angajatorul comunicându-i verbal salariatului atribuțiile postului. Totuși, la solicitarea scrisă a acestuia din urmă, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului.

2. S-a eliminat obligația întocmirii de către angajator a Regulamentului intern.

3. Evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat urma să fie ținută de angajator în condiţiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Măsurile din OUG fuseseră introduse i cu scopul de a flexibiliza şi debirocratiza relațiile de muncă pentru microîntreprinderile cu până la nouă salariați reglementate prin Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.