Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ULTIMĂ ORĂ a Comisiei Iordache privind repartizarea cauzelor pe completuri de judecată

Inquam Photos/ Octav Ganea
Florin Iordache

Decizie de ultimă oră în Comisia Iordache. Comisia parlamentară pentru legile justiției a admis, luni, un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată, scrie Mediafax.

„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice”, este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.

Abrogarea a fost propusă de Asociația Magistraților din România, de Forumul Judecătorilor din România, și votat în comisie de PSD și ALDE.

„Nu există nicio justificare a unui audit extern. De asemenea, accesând datele sistemului de repartizare aleatorie vor fi accesate implicit date personale și alte date nepublice. Există deja mecanismele de verificare, inclusiv prin controale ale Inspecției Judiciare, fără a mai fi necesară cheltuirea inutilă a unor sume din buget”, a apreciat Forumul Judecătorilor necesitatea abrogării articolului.

Comisia specială pentru legile justiției a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a „b) propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Forul legislativ de specialitate continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiției.

La ședință trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților, respectiv "neîndeplinirea condiției privind buna reputație".

Citește și: Acuzație NĂUCITOARE: Dragnea și PSD au ascuns faptul că au plătit datoria externă din fonduri europene .

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.