Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie DRASTICĂ Venezuela REFUZĂ să autorizeze vaccinul AstraZeneca, din cauza efectelor adverse apărute în Europa

AstraZeneca
AstraZeneca vaccin

Venezuela, care şi-a început în februarie campania de vaccinare anti-COVID-19 cu vaccinurile rusesc Sputnik V şi chinez Sinopharm, a anunţat luni că nu va autoriza pe teritoriul său vaccinul suedezo-britanic AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări, informează marţi AFP şi dpa.

"Venezuela nu va acorda autorizaţie pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca în procesul de imunizare a populaţiei noastre din cauza efectelor adverse" la pacienţii vaccinaţi, a anunţat vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez la televiziunea publică. "Ţinând cont de rapoartele tehnice, preşedintele Nicolas Maduro a decis (...) să nu aprobe şi să nu acorde permis (de utilizare a) acestui vaccin pe teritoriul venezuelean", a adăugat ea, conform Agerpres.

 

Venezuela a rezervat între 1,4 şi 2,4 milioane de doze de AstraZeneca prin dispozitivul COVAX înfiinţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în beneficiul ţărilor mai defavorizate. Însă niciuna dintre aceste doze nu au sosit încă din cauza unei probleme legate de datoriile Venezuelei faţă de OMS. Recent, preşedintele Maduro i-a cerut Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) să elibereze 300 de milioane de dolari blocaţi în Banca Angliei ca urmare a sancţiunilor impuse împotriva Venezuelei şi companiei sale petroliere de stat PDVSA în scopul înlăturării sale de la putere.

Şapte state europene, printre care Franţa, Germania şi Italia, au suspendat luni vaccinarea cu AstraZeneca, mărind lista ţărilor care au luat această măsură din precauţie în legătură cu posibile efecte secundare, ceea ce afectează campania mondială de imunizare, în pofida asigurărilor OMS în ceea ce priveşte siguranţa vaccinului.

OMS îşi va reuni marţi grupul de experţi pentru a analiza siguranţa acestui vaccin, însă deja şefa departamentului de ştiinţă al organizaţiei a recomandat să se continue utilizarea lui.

Olanda a suspendat duminică vaccinarea cu AstraZeneca, la fel ca Irlanda, după ce în Norvegia au fost semnalate patru cazuri grave de tromboză (cheaguri de sânge) la adulţi imunizaţi cu acest vaccin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.