Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie - Fiica lui Muammar Gaddafi, iertată de justiția europeană

Aisha Gaddafi

Justiţia europeană a dispus miercuri retragerea Aishei Gaddafi, fiica defunctului lider libian Muammar Gaddafi, de pe lista persoanelor vizate de sancţiuni din 2011, pe motiv că ea nu mai reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale în regiune, relatează AFP.

În verdictul său, Tribunalul Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, subliniază în special că reclamanta nu mai locuieşte în Libia de ani de zile şi că dosarul ei nu menţionează nicio participare la viaţa politică libiană.

Ca şi în cazul introducerii, decizia de a retrage o persoană sau o societate de pe lista sancţiunilor UE este luată în unanimitate de statele membre.

"Consiliul va analiza atent verdictul tribunalului de a anula decizii de menţinere a dnei Gaddafi pe lista măsurilor restrictive aplicabile Libiei şi va decide drumul de urmat", a declarat pentru France Presse purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene.

"Menţionarea ei pe listă rămâne în vigoare cel puţin până la expirarea termenului pentru un eventual apel al Consiliului, respectiv de două luni", a precizat el.

Sancţiunile constau într-o interdicţie de intrare sau de tranzit pe teritoriul UE şi în îngheţarea bunurilor, care sunt puse la dispoziţia poporului libian şi sunt utilizate în beneficiul său.

Aisha Gaddafi a fost înscrisă pe lista neagră lansată de UE în februarie 2011 şi numele său a fost menţinut în urma examinărilor efectuate asupra acestei liste în 2017 şi în 2020.

Pe această listă sunt menţinute sau adăugate persoanele şi entităţile care "ameninţă pacea, securitatea sau stabilitatea ţării, împiedicând realizarea tranziţiei politice a Libiei şi sunt responsabile de grave încălcări ale drepturilor omului", se explică în nota Consiliului European.

Muammar Gaddafi, înlăturat de la putere şi ucis pe 20 octombrie 2011, figurează în continuare pe această listă, la fel ca fiii săi Khamis, Mutassim şi Saif-al Arab, ucişi în timpul revoluţiei.

Aisha Gaddafi, avocată în vârstă de 44 de ani, locuieşte în Oman, unde autorităţile au condiţionat autorizaţia de şedere de angajamentul său că nu va desfăşura activităţi politice, a subliniat Tribunalul în verdictul său.

"Consiliul nu explică motivele pentru care ea reprezenta, în 2017 şi în 2020, o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale în regiune", a argumentat jurisdicţia europeană, dispunând anularea deciziilor din 2017 şi 2020 pentru Aisha Gaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.