Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIE Generalii americani au 30 de zile la dispoziție să vină cu un plan pentru înfrângerea ISIS

usatoday.com
Donald Trump semneaza

Preşedintele american Donald Trump a semnat sâmbătă un ordin către şefii de stat-major interarme, prin care le cere să prezinte în termen de 30 de zile un plan pentru înfrângerea Statului Islamic (SI), transmite Reuters.

Vezi și: Cum îi afectează pe români ordinul semnat de Trump - se SCHIMBĂ regulile pentru viza de SUA

Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalităţi mai agresive de utilizare a forţei de lovire şi a trupelor americane, apreciază agenţia citată. 

Sub rezerva anonimatului, oficialităţi americane şi-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub preşedintele Barack Obama, adaugă Reuters. Abordarea actuală se bazează pe forţele locale pentru majoritatea luptelor - şi implicit a pierderilor - în conflictele din Siria şi Irak. 

La semnarea ordinului, în Biroul Oval al Casei Albe, Trump s-a arătat încrezător: "Va avea mare succes".

Vezi și: Informații contradictorii despre starea de sănătate a președintelui sirian Bashar al-Assad

Victoria asupra SI a fost una din temele principale ale campaniei electorale a preşedintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens, reaminteşte Reuters. Nici secretarul apărării, James Mattis, care a pledat pentru o abordare mai viguroasă a luptei împotriva SI, nu a precizat modalităţile. 

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că SI ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanţilor locali. Victoria ar costa însă vieţile mai multor soldaţi americani, iar în ultimă instanţă nu ar duce la o soluţionare de durată a conflictelor alimentate de motivaţii etnice, religioase şi politice în cadrul unor naţiuni cu sentimente puternic antiamericane. 

"Am mai fost pe calea asta şi nu cred că poporul american este entuziasmat de idee", a declarat generalul în retragere David Barno, fost comandant al forţelor SUA din Afganistan, acum profesor la American University din Washington. 

În prezent, în Siria şi Iraq sunt desfăşurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forţe suplimentare, afirmă experţii consultaţi de Reuters. Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene şi tehnică de artilerie. De asemenea, militarii ar putea cere mai multă autoritate în privinţa deciziilor tactice. 

Administraţia Obama a fost criticată pentru implicarea prea mare în detaliile campaniilor din Irak, Siria şi Afganistan, adaugă Reuters.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.