Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ÎNFIORĂTOARE a Ministerului Justiției: SRI și DNA vor face ce vor de acum încolo

sri dna

Ministerul Justitiei a luat o decizie înfiorătoare pentru un sistem democratic. Ministerul a eliminat din Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati specialitatea “voce si vorbire”.

Ce înseamnă asta? Că niciun acuzat nu va mai putea solicita în justiție contestarea înregistrărilor audio-video. Astfel, singurul serviciu care are voie să înregistreze, SRI, va putea face ce vrea, el punând la dispoziția procurorilor, de exemplu celor de la DNA, aceste înregistrări.

Citește și: ”Teroristul” care a intrat cu mașina în gardul Guvernului este jurnalist: Detalii despre gestul său

Până acum exista posibilitatea ca in cauzele penale acuzatii sa poata solicita expertizarea inregistrarilor audio-video realizate de SRI si DNA, iar judecatorii puteau sa dispuna expertize prin desemnarea de experti autorizati pe voce si vorbire selectati de pe Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati, acest lucru nu mai este posibil.

Si asta pentru ca incepand cu data de 19 ianuarie 2016, varianta oficiala a "Tabelului nominal cu expertii criminalisti autorizati” nu mai contine categoria expertilor pe voce si vorbire, asa cum a existat din 2011 si pana in prezent. Practic, dreptul fundamental la un proces echitabil, prevazut de CEDO, este calcat in picioare prin punerea acuzatilor in imposibilitatea de a se mai apara in fata unor interceptari pe care le considera mistificate.

Citește și: Record pe YouTube! Clipul care a ajuns cel mai rapid la 1 miliard de vizualizări / VIDEO

Judecatorii nu mai pot desemna in cauzele penale experti pe voce si vorbire care sa expertizeze inregistrarile audio-video realizate si depuse la dosare de SRI si DNA. Practic apararea in cauzele cu interceptari audio-video nu se mai poate face, judecatorii fiind obligati sa ia de bun ce zic procurorii pe baza inregistrarilor trucate sau nu.

In ultimii ani, multi judecatori au ajuns sa refuze solicitarile inculpatilor si ale aparatorilor acestora de a se dispune expertizarea interceptarilor audio-video depuse la dosar in acuzare. Asta pentru că, în multe cazuri, scrie LUJU.RO, concluziile expertizelor aruncau in aer acuzatiile intrucat se constata ca inregistrarile nu sunt originale si autentice.

Citește și: A fost dată afară din examen pentru că băieții nu se puteau concentra: Cum s-a îmbrăcat fata / FOTO

O lată hibă este faptul că această expertiză se poate face doar pe suportul original. SRI inregistreaza pe servere toate convorbirile purtate in retelele de telefonie fixa si mobila, continutul inregistrarilor fiind stocat pe hard-disk-uri care se afla fizic in incinta unor unitati militare ale SRI.

Potrivit normelor internationale in materie de expertizare a inregistrarilor audio-video, nicio expertiza nu poate fi realizata decat daca expertului i se pun la dispozitie suportul original (hard disk-ul, cardul de memorie, banda etc) dar si echipamentul original cu care s-a efectuat inregistrarea (reportofonul, magnetofonul, aparatul).

Citește și: Dan Șova scapă de arest: Ce au decis magistrații

Ori, in procesele penale, SRI si DNA nu depun la dosar suportii originali, ci doar copii ale inregistrarilor - de regula pe suport DVD – fara a livra nici echipamentul original (la care expertul nu poate avea acces intrucat serverele pe care se stocheaza inregistrarile se afla in incinta unitatilor SRI in care nu se poate patrunde intrucat se invoca secretul de stat) expertizele se finalizeaza cu concluzia ca inregistrarile nu sunt originale si autentice.

Citește și: Schimbări majore la Facebook: Rețeaua intră pe un nou domeniu / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.