Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ISTORICĂ: Ce hotărâre a luat Barack Obama în privința Cubei

CNN
Obama

Autorităţile cubaneze au calificat joi ca fiind o" etapă importantă" sfârşitul regimului special de imigrare în SUA, transmite AFP.

Acest acord pentru "o migraţie regulată, sigură şi ordonată", semnat joi, cu efect imediat, "abrogă politica ştiută sub numele de "picioare uscate / picioare ude"" potrivit căreia autorităţile americane acceptă imigranţii care ating pământul şi îi retrimit în Cuba pe cei descoperiţi pe mare, a arătat guvernul cubanez, într-un comunicat.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

"La finalul a aproape un an de negocieri (...) acest angajament urmează să contribuie la normalizarea relaţiilor migratorii, marcate de la victoria revoluţiei (castriste, în 1959) de aplicarea unor politici agresive de către administraţiile americane succesive, care au încurajat violenţa, migraţia clandestină şi traficul de persoane, provocând numeroase pierderi de vieţi nevinovate", adaugă textul.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi că pune capăt, cu efect imediat, regimului special de imigrare pentru cubanezi, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cu cât crește riscul de atac de cord în cazul celor care consumă alcool

La doi ani după începutul spectaculoasei apropieri între cele două ţări, abrogarea acestui regim special răspunde unei cereri făcute de mult timp de puterea comunistă de la Havana, care vedea reglementarea americană ca o incitare la exil pentru cetăţenii săi, relevă AFP.

"Azi, Statele Unite depăşesc etape importante pentru normalizarea relaţiilor cu Cuba (...) punând capăt politicii cunoscute sub numele de "picioare ude, picioare uscate", care a fost stabilită acum mai mult de 20 de ani şi a fost concepută pentru o epocă diferită", a indicat Obama, într-un comunicat.

Citește și: Energia fotovoltaică va devansa cărbunele și devine cea mai ieftină sursă de energie din lume

"Acest demers înseamnă că noi vom trata de acum înainte imigranţii cubanezi în aceeaşi manieră ca pe imigranţii din alte ţări", a adăugat el, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, autorităţile cubaneze s-au angajat să accepte reîntoarcerea cubanezilor expulzaţi de pe teritoriul american la fel cum o făceau până acum în cazul persoanelor interceptate pe mare.

Citește și: VIDEO Singurul pește din lume care se spală pe dinți / VIDEO

"Cu efect imediat, cubanezii care încearcă să ajungă ilegal în SUA şi nu se califică pentru ajutor umanitar vor face obiectul deportării, în conformitate cu legea Statelor Unite", a mai arătat Obama, citat de EFE.

Agenţia menţionată precizează că măsura anunţată oficial joi pune capăt politicii adoptate în 1995 potrivit căreia erau întorşi în Cuba cubanezii interceptaţi pe mare ("picioare ude") şi erau admişi în SUA cubanezii care reuşeau să ajungă pe uscat ("picioare uscate").

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.