Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie mult așteptată în scandalul care a provocat undă de şoc în Parlamentul European şi tensiuni între Qatar şi UE. Eva Kaili stă pe ghimpi

ekathimerini.com
Eva Kaili

Justiţia belgiană decide joi cu privire la menţinerea sau nu în detenţie a Evei Kaili, inculpată luna aceasta într-o anchetă pentru corupţie care implică Qatarul şi demisă din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, scrie AFP, conform news.ro.

Audierea în faţa Camerei de Consiliu de la Bruxelles, care are loc cu uşile închise, este convocată la ora 9.00 (08.00 GMT), iar în cursul zilei este aşteptată o decizie.

În acest scandal care a provocat undă de şoc în Parlamentul European şi tensiuni între Qatar şi UE, eurodeputata elenă face parte dintr-un grup de suspecţi închişi după acuzaţii de "apartenenţă la o organizaţie criminală”, "spălare de bani" şi "corupţie".

Pe 14 decembrie, Camera de consiliu, competentă de revizuirea arestului preventiv, a dispus continuarea încarcerării lui Francesco Giorgi, partenerul Evei Kaili, şi a fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri, care apar şi ei ca figuri cheie în dosar.

Plasarea sub brăţară electronică a celui de-al patrulea inculpat, Niccolo Figa-Talamanca, a fost suspendată din cauza recursului formulat de Parchetul federal.

Fostă prezentatoare de ştiri la televiziune, devenită o figură controversată în Partidul Socialist Grec (Pasok-Kinal), care a exclus-o de la primele dezvăluiri, Eva Kaili neagă faptul că ar fi primit bani din Qatar pentru a-şi influenţa deciziile politice.

Potrivit unei surse judiciare belgiene, în apartamentul său din Bruxelles au fost descoperiţi saci plini cu bancnote în valoare de 150.000 de euro.

Dar Kaili "nu ştia de existenţa acestor bani", a asigurat avocatul ei grec Michalis Dimitrakopoulos, acuzându-l pe Giorgi că a "trădat încrederea” partenerei sale.

În ajunul audierii în Camera de consiliu, Dimitrakopoulos s-a arătat încrezător. "Situaţia este dificilă, dar avem argumente foarte solide pentru a o elibera", a spus avocatul în faţa jurnaliştilor, avansând în special "absenţa oricărui risc de fugă".

Ancheta condusă de judecătorul belgian Michel Claise a condus la douăzeci de percheziţii în Belgia între 9 şi 12 decembrie, inclusiv în sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Tatăl Evei Kaili a fost ţinut în arest pentru 48 de ore în capitala Belgiei, în timp ce soţia şi fiica lui Panzeri, vizate de un mandat european de arestare, au fost arestate în Italia. Ele contestă în faţa instanţelor italiene reţinerea în Belgia.

Mai ales, anchetatorii belgieni au confiscat 1,5 milioane de euro numerar, potrivit aceleiaşi surse juridice.

Pe lângă cei 150.000 de euro descoperiţi la casa Evei Kaili, tatăl ei a fost surprins cu o valiză care conţinea 750.000 de euro numerar.

În cele din urmă, 600.000 de euro au fost confiscaţi din locuinţa lui Panzeri, un fost ales socialist în Parlamentul European care a fondat la Bruxelles ONG-ul Fight Impunity în 2019, activitate ce este acum investigată.

Liderul sindicalist italian Luca Visentini, care îl cunoaşte pe Panzeri, a recunoscut săptămâna aceasta că a primit o donaţie în numerar de aproximativ 50.000 de euro de la Fight Impunity, dar a dat asigurări că nu are legătură cu nicio tentativă de corupţie sau trafic de influenţă în beneficiul Qatarului.

Visentini, secretar general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (Ituc), a fost şi el arestat pe 9 decembrie şi a petrecut 48 de ore în custodia poliţiei. Miercuri, el a fost "suspendat" din postul său de către organul de conducere al CSI.

La nivel diplomatic, scandalul afectează relaţia dintre UE şi Qatar, care a avertizat cu privire la un posibil "impact negativ" asupra aprovizionării cu gaze.

Emiratul, care "respinge cu fermitate" acuzaţiile, a protestat împotriva unui vot din 15 decembrie în Parlamentul European care vizează suspendarea accesului "reprezentanţilor intereselor Qatarului" în timpul anchetei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.