Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie radicală luată de CSM: Încă o judecătoare a fost EXCLUSĂ din magistratură

csm

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri, 25 aprilie, să o excludă din magistratură pe judecătoarea Alina-Manuela Baciu., de la Tribunalul Dolj.

"În şedinţa de azi, 25 aprilie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Baciu Alina Manuela, judecător în cadrul Tribunalului Dolj.

În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. c)  şi f)  din acelaşi act normativ - „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, respectiv „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu”.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat al CSM.

Potrivit unor surse juridice, judecătoarea Alina-Manuela Baciu ar fi refuzat să intre în şedinţă şi ar fi avut un comportament violent, inclusiv prin aruncarea cu dosare după colegi.

Vezi și: Concluzia înfiorătoare a cercetătorilor: Cât PLASTIC mâncăm zilnic fără să ştim

UPDATE - Precizările Inspecţiei Judiciare: În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. c), „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” s-a reţinut că în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, judecatorul a avut un comportament inadecvat, concretizat într-o atitudine agresivă verbal faţă de preşedintele secţiei şi grefierul de şedinţă, aruncând dosarele prin birou şi pe hol.

Această modalitatea de manifestare a doamnei judecător a fost de natură a crea persoanelor cu care a interacţionat o stare de nelinişte, incidentul neavând un caracter singular, fiind relevate şi alte situaţii, în care magistratul a avut un comportament inadecvat, folosind un ton ridicat şi adresând acuzaţii celorlalţi colegi.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. f) „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” s-a reţinut că, în perioada octombrie - noiembrie 2017, doamna judecător Alina Manuela Baciu, deşi s-a prezentat la instanţă, a refuzat explicit participarea la şedinţele de judecată în care a fost programată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.