Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie SCANDALOASĂ! Și Muzeul Carnavalet, consacrat istoriei Parisului, renunţă la cifrele romane: Explicațiile sunt halucinante

Carnavalet

Mai multe cotidiane italiene au criticat miercuri decizia administratorilor Muzeului Carnavalet din Paris de a înlocui cifrele romane cu cifre arabe cu scopul de a îi ajuta pe vizitatori să înţeleagă mai uşor exponatele pe care le vizionează, informează AFP.

"Polemică: Louis XIV va deveni Louis 14", titrează pe prima pagină Il Messaggero, principalul ziar local din capitala italiană, în timp ce Corriere della Sera, principalul cotidian din Italia, a publicat tot pe prima pagină un comentariu pe cât de concis, pe atât de elocvent: "Louis 14", scrie agerpres.ro.

Citește și: Dr. Adina Alberts: Am informații că sunt mulți pacienți tratați cu medicamente experimentale, scumpe, fără indicație în Covid

În timp ce Muzeul Luvru a renunţat în urmă cu câţiva ani la numerotarea romană pentru a desemna secolele, considerând că milioanele sale de vizitatori, mulţi dintre ei fiind străini, nu cunosc cifrele romane, Muzeul Carnavalet, consacrat istoriei Parisului, a suprimat toate cifrele romane din majoritatea spaţiilor sale.

"Nu suntem contra cifrelor romane, dar ele pot fi un obstacol pentru înţelegerea" operelor de artă şi a expoziţiilor, a explicat Noemie Giard, directoarea serviciului de relaţii publice de la Muzeul Carnavalet, citată de cotidianul francez Le Figaro.

Citește și: Lovit de amnezie! La o săptămână după ce i-a făcut plecăciuni, Florin Cîțu și-a dat seama că e incompatibil cu Octav Bjoza

Massimo Gramellini, scriitor şi director adjunct la Corriera della Sera, a publicat un editorial vehement în numărul din 17 martie al prestigiosului cotidian italian.

"Această poveste cu cifrele romane reprezintă sinteza perfectă a catastrofei culturale în curs: mai întâi nu mai predăm anumite lucruri, apoi le eliminăm pentru ca cei care nu le cunosc să nu se simtă stânjeniţi", a scris Massimo Gramellini în acel editorial publicat pe prima pagină, reamintind că "obstacolele servesc învăţării de a sări peste ele".

Citește și: Doliu în Poliția Română! Un șef de post a murit, după ce s-a infectat cu Covid-19

În paginile aceluiaşi cotidian, un alt intelectual italian, Luciano Canfora, denunţă "o stupiditate" care participă "la un flagel mai general, cel al conceptului de 'corectitudine politică'".

"Ar fi de dorit să avem o lege care impune analfabetismul obligatoriu şi revenirea doar la comunicarea orală", a ironizat acelaşi scriitor, istoric şi filolog, care propune într-o primă etapă suprimarea minusculelor şi a majusculelor.

Citește și: Un medic pneumolog, către Raed Arafat: ‘Băieții de vă înconjoară nu au curajul să vă zică, dar vă spun eu’

Pentru profesorul de istorie romană, Giusto Traina, citat de Il Messaggero, "adevărata problemă nu este publicul".

"Nu, adevărata problemă sunt cei care decid, politicienii, conducătorii locali, cei care într-un anumit fel gândesc că 'nu mâncăm dacă ne bazăm pe cultură'", a adăugat el.

Citește și: Dr. Adina Alberts: Am informații că sunt mulți pacienți tratați cu medicamente experimentale, scumpe, fără indicație în Covid .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.