Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie-șoc în politica din Irlanda! Premierul Leo Varadkar şi-a anunţat demisia

huffingtonpost.com
Leo Varadkar

Decizie-șoc în politica din Irlanda! Premierul Leo Varadkar şi-a anunţat demisia

Premierul irlandez Leo Varadkar şi-a anunţat miercuri, spre surpriza generală, demisia de la conducerea guvernului de coaliţie de centru-dreapta, el estimând că nu mai este ''cea mai potrivită persoană pentru acest post'', transmite AFP.

Vizibil emoţionat, liderul politic irlandez în vârstă de 45 de ani, a invocat motive ''atât personale, cât şi politice'', anunţându-şi plecarea într-o declaraţie de presă, cu un an înaintea viitoarelor alegeri parlamentare.

''Demisionez de la preşedinţia şi conducerea (partidului de centru dreapta) Fine Gael şi voi demisiona din postul meu de prim-ministru de îndată ce succesorul meu va fi în măsură să-şi preia funcţiile'', a declarat el.

Leo Varadkar a devenit premier în 2017 - primul şef de guvern homosexual din Irlanda majoritar catolică

Leo Varadkar a devenit premier în 2017 - primul şef de guvern homosexual din Irlanda majoritar catolică şi cel mai tânăr în această funcţie. El şi-a început al doilea mandat în decembrie 2022.

Între 2020 şi 2022, el a cedat funcţia de şef al guvernului lui Micheal Martin, liderul partidului liberal Fianna Fail, participant la coaliţia guvernamentală de la Dublin.

''Am avut privilegiul de a fi în serviciul public timp de 20 de ani, dintre care 13 în guvern şi şapte în fruntea partidului meu din care majoritatea ca prim-ministru ale acestei ţări formidabile'', a adăugat Varadkar.

''După şapte ani în această funcţie, nu mai am impresia că sunt cea mai potrivită persoană pentru acest post. Oamenii politici sunt fiinţe umane şi au limitele lor. Dăm totul până în momentul când acest lucru nu mai este posibil şi atunci trebuie să întoarcem pagina'', a mărturisit el.

Plecarea sa din fruntea guvernului are loc după referendumul din 8 martie în care au fost respinse amendamentele propuse la Constituţie. Intenţia executivului irlandez a fost de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.