Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie-șoc pentru ieșirea din colaps: 'Perla Orientului' își devalorizează moneda cu 90% începând de azi

news.ro
lira libaneza

Libanul va adopta un nou curs oficial de schimb de 15.000 de lire pentru un dolar american la 1 februarie, a declarat guvernatorul băncii centrale Riad Salameh, marcând o devalorizare de 90% față de actualul curs oficial, care a rămas neschimbat timp de 25 de ani, scrie Reuters.

Trecerea de la vechiul curs de 1.507 la 15.000 este încă departe de piața paralelă, unde marți un dolar costa 57.000 de lire.

Schimbarea se va aplica băncilor, a spus Salameh, ceea ce va duce la o scădere a capitalului propriu al instituțiilor.

Analiștii se așteaptă ca schimbarea să aibă un impact mai mic asupra economiei în general, care este din ce în ce mai mult dolarizată și unde majoritatea tranzacțiilor au loc în funcție de cursul pieței paralele.

Lira a pierdut aproximativ 97% din valoarea sa de când a început să se despartă de cursul de 1.507, în 2019.

Salameh a declarat pentru Reuters că băncile comerciale din țară "vor vedea că partea din capitalul lor care este în lire va scădea odată ce va fi tradusă în dolari la 15.000 în loc de 1.500".

Pentru a atenua impactul acestei schimbări, băncile vor avea la dispoziție cinci ani "pentru a reconstitui pierderile cauzate de devalorizare", a spus el.

Salameh a declarat că trecerea la 15.000 a fost un pas spre unificarea mai multor cursuri de schimb, în conformitate cu un proiect de acord la care Libanul a ajuns anul trecut cu Fondul Monetar Internațional, care a stabilit condițiile pentru deblocarea unui plan de salvare de 3 miliarde de dolari.

Rămân mai multe rate, inclusiv rata oficială, rata platformei de schimb Sayrafa a băncii centrale, care este în prezent de 38.000 de lire pentru un dolar american, și rata de pe piața paralelă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.