Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizii importante în ședința CExN al PSD: Duminica neagră a baronilor roșii

sah mat

Conducerea centrala a PSD, impreuna cu presedintii organizatiilor judetene ale partidului, se intalnesc, duminica, la Bucuresti, sa aprobe in Comitetul Executiv National structura noului Guvern Ponta IV.

1. Pe ordinea de zi va fi introdusa propunerea sustinuta de Victor Ponta si Liviu Dragnea, ca presedintii de CJ ai PSD sa nu poata sa mai ocupe si functia de presedinte al organizatiei judetene. Masura a fost salutata de organizatiile PSD din Ilfov, Prahova si Dolj, dar a fost respinsa vehement de organizatiile din Olt, Vrancea, Vaslui. 9 organizatii puternice ale PSD sunt vizate de aceasta masura si este de asteptat ca sedinta sa devina tensionata din cauza taberelor din partid.

2. Subiectul principal al Comitetului Executiv, noul Guvern, aduce si el cateva semne de neintelegeri in partid. Daca UNPR si PC nu pierd nimic, iar PLR ia doua ministere pline (Economia si Mediul), PSD isi reduce proportia de ministri si pierde cei mai multi ministri. Dintre cele mai importante ministere, PSD pierde Economia, Educatia si Energia, dar castiga Cultura si Ministerul Informatiilor,

Desi garnitura de ministri PSD a fost aspru criticata in sedintele de partid ca nu-si mai vede lungul nasului, ministii PSD au ramas pe pozitii. Mircea Dusa, acuzat ca nu mai intinde mana la salut, ramane in Guvern. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, venit din Ardeal, isi pastreaza pozitia, desi sudiștii s-au aratat nemultumit de alegerea lui Victor Ponta de a le da ardelenilor ministere in conditiile in care acestia obtin scoruri modeste in campaniile electorale.

O noutate pentru PSD este intrarea in Guvern a doua nume noi, Ionut Vulpescu (Cultura) si Sorin Grindeanu (Ministerul Informatiilor), ambii deputati PSD. Numele lui Grindeanu ar putea sa genereze noi tensiuni intre organizatiile judetene, el fiind propulsat de Timis, organizatie care a pierdut la scor lupta prezidentiala.

3. PSD ar putea continua cu sanctiunile in partid, dupa excluderea lui Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Dan Sova. Mai multi lideri PSD solicita o sanctiune "dura" pentru presedintele PSD Sector 1, Catalin Ivan, dupa ce acesta a avut un schimb de replici contrare cu Gabriela Firea. Catalin Ivan a fost facut de Liviu Dragnea "pusti obraznic", iar vicepresedintele Rovana Plumb a spus ca Ivan nu trebuie sa scape fara avertisment in partid. Catalin Ivan a criticat conducerea PSD pentru ideea separarii functiilor administrative de cele politice.

La finalul Comitetului Executiv, grupurile parlamentare ale PSD se vor reuni pentru validarea cabinetului. Se asteapta posibile luari de pozitie din partea parlamentarilor nemultumiti de structura Guvernului si care au fost propusi de filialele lor judetene pentru un post de ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.