Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație politică - "Ani de zile de la microfonul Parlamentului s-au tot rostit cuvinte frumoase și încurajatoare"

avocatura.com
politica
Ani de zile de la microfonul Parlamentului s-au tot rostit cuvinte frumoase și încurajatoare, despre cum politicienii se vor lupta cu balaurul birocratic care a pus stăpânire pe administrația publică românească. Cu toate acestea, birocrația taie elanul oricărui om onest, care vrea să respecte legea și care își dorește să își construiască viitorul în țara lui. Fiecare experință cu instituțiile statului român este descurajantă și revoltătoare. Și acum umblă printre oameni glume acide care spun că, în România, singurul progres în debirocratizare este acela prin care s-a reușit ca formularul electronic să se depună la ghișeul numărul patru de la etajul doi.
Stimați colegi,
Din păcate, birocrația excesivă ne-a arătat fața ei cea mai urâtă tocmai în contextul pandemiei, atunci când aveam nevoie de instituții eficiente și de funcționari capabili să se adapteze imediat situației critice. Birocrație nu înseamnă numai reguli absurde, nu înseamnă numai o aplicare distorsionată a normelor, ci, uneori, chiar rea-voință.
Criza sanitară ne-a generat tuturor probleme legate de mobilitate, prin restrângerea exercitării temporare a unor drepturi. Astăzi, în cea mai mare parte din țară nu mai întâmpinăm asemenea restricții. Cu toate acestea, cei peste 4 milioane de români care își câștigă existența muncind în afara frontierelor țării continuă să treacă prin situații deosebit de dificile, nu din cauza justeții unor măsuri, ci din cauza aplicării acestora de către instituțiile statului român.
Stimați colegi,
Pentru a putea respecta o normă, cetățeanul trebuie să o cunoască din timp. Norma trebuie să fie clară și predictibilă. Chiar dacă acest lucru pare banal, în România regulile par să fie cunoscute doar de cei care urmăresc respectarea lor. Vă dau un exemplu extrem de dureros, care, din păcate, afectează zilnic mii de români care călătoresc în diaspora, către locurile lor de muncă sau către familii.
Chiar dacă aceștia se informează din timp de la autoritățile române despre condițiile de călătorie, despre ce documente au nevoie la îmbarcarea în avion, se pregătesc, fac teste, aduc adeverințe, atunci când se prezintă la scara aeronavei încep surprizele: află că testul făcut nu e cel potrivit, că adeverința nu e cea necesară sau că, peste noapte, regulile s-au schimbat și nu mai au dreptul să călătorească, potrivit noilor condiții. Nu contează că femei și copii rămân abandonați prin aeroporturile din toată lumea fără mâncare, fără apă sau bani, nu contează că unii români pot avea probleme de sănătate care nu suportă întârziere, nu contează că românii pierd contravaloarea biletului de avion sau își pot pierde locul de muncă, ci contează ca birocrația să se perpetueze.  Cred cu putere că asemenea situații trebuie să înceteze de îndată, dacă într-adevăr ne dorim ca românii să aibă încredere în autoritățile statului român.
Valentin Fagarasian, deputat PNL

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.