Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație semnată la București: Franţa şi Olanda 'aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil'

O declaraţie comună franco-română-olandeză privind cooperarea în domeniul securităţii a fost semnată, vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Catherine Colonna, Bogdan Aurescu şi Wopke Hoekstra.

"Ţările noastre se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile noastre diplomatice şi să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşim. Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral", arată textul citat de Agerpres.

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

"România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung", se precizează în document.

Declaraţia aminteşte şi de Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Franţa şi Germania.

România, Franţa şi Olanda se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens.

Mai mult, potrivit declaraţiei semnate la Bucureşti, Franţa şi Olanda "aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil".

"Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure", se mai precizează în declaraţie.

Potrivit aceluiaşi document, Franţa şi Olanda susţin şi aderarea apropiată a României la OCDE.

Textul semnat la Bucureşti abordează şi dosarul zborului MH17 şi subliniază eforturile de a "stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, pentru a obţine dreptate pentru victime şi rudele acestora".

"Salutăm procedurile împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile", mai arată semnatarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.