Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarațiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianță au determinat Rusia să vorbească despre prăbușirea finală a sistemului de securitate european

ucraina nato

Ministerul rus de Externe a transmis vineri un avertisment cu privire la declaraţiile "periculoase" ale NATO privind aderarea Ucrainei la alianţă, relatează CNN, citat de news.ro.

"NATO îşi fixează obiectivul de a "învinge" Rusia în Ucraina, iar pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, ţara poate fi acceptată în alianţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Comentariul vine după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi Kievul şi a declarat că "viitorul Ucrainei este în NATO".

Stoltenberg a spus că a discutat cu preşedintele Volodimir Zelenski despre o "iniţiativă de sprijin multianual", adăugând că aceasta va ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi doctrinele din epoca sovietică la "standardele NATO". Acest lucru ar "asigura o interoperabilitate deplină cu alianţa", a spus Stoltenberg.

Cum a primit Rusia declarațiile lui Stoltenberg

Vizita sa şi declaraţiile privind aderarea Ucrainei la NATO au fost întâmpinate negativ şi de Kremlin, care a reiterat joi că împiedicarea aderării Kievului la NATO este unul dintre obiectivele sale cheie.

"Astfel de declaraţii sunt lipsite de viziune şi de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbuşirea finală a sistemului de securitate european", a declarat Zaharova.

Stoltenberg a reafirmat vineri, cu ocazia unei reuniuni a aliaţilor la baza aeriană Ramstein din Germania, că Ucraina va adera la alianţa militară. El a declarat reporterilor că toţi aliaţii NATO sunt de acord că Ucraina ar trebui să devină stat membru - dar nu a indicat o dată fermă a momentului în care acest lucru se poate întâmpla, spunând doar că mai întâi trebuie să se încheie războiul.

Kievul se aşteaptă la "garanţii de securitate" şi la o invitaţie "politică" de aderare la viitorul summit NATO de la Vilnius, din iulie, la care a fost invitat şi preşedintele Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.