Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECLIC NU dă DOI BANI pe decizia CSM: I-a scris Ursuley von der Leyen, cerând desființarea SIIJ

Euractiv
Ursula von der Leyen

Comunitatea DECLIC nu dă doi bani pe opiniile CSM, care a respins desființarea SIIJ. Protestatarii sunt de  părere că știu mai bine ca magistrații de ce anume are nevoie justiția din România.

Peste 18.000 de oameni care au semnat o petiție, inițiată de un ONG, și care vor desființarea Secției Speciale, i-au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi cer să aibă în vedere demersul lor când discută cu Guvernul României în cadrul MCV, conform Mediafax.

Citește și: NEBUNIE în Vama Nădlac - Cozi KILOMETRICE, oamenii așteaptă cu ORELE să intre în țară

Comunitatea Declic a transmis o scrisoare deschisă președintelui CE, Ursula von der Leyen, ca urmare a petiției semnate de peste 18.000 de cetățeni, și îi cer să aibă în vedere aspectele sesizate atunci când vor fi discuții oficiale cu reprezentanții Guvernului României, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, în legătură cu desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Campania pentru desființarea Secției Speciale a fost inițiată de ONG încă din perioada Guvernului Dăncilă, însă Declic a continuat discuțiile cu noul Guvern, „care avea ca prioritate închiderea acestui parchet, o amenințare la adresa Justiției, așa cum arăta GRECO (Grupul de State Împotriva Corupției) în raportul întocmit anul trecut”.

„Prin programul de Guvernare, PNL a prioritizat desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Ulterior, după ce a preluat guvernarea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat public că va desființa Secția doar prin proiect de lege dezbătut în Parlamentul României. În luna februarie, Ministerul Justiției a comunicat finalizarea proiectului de lege și a programat o dezbatere publică. Apoi, dezbaterea a fost amânată, până la învestirea unui nou Guvern PNL. A urmat pandemia, iar proiectul de lege privind desființarea SIIJ nu a mai fost dezbătut public. În data de 29 aprilie 2020, Comunitatea Declic a trimis o corespondență oficială către Ministerul Justiției, în care a cerut informații despre reluarea dezbaterii publice. Pe 12 mai, Ministerul Justiției a răspuns, prin e-mail, că . Astfel, un proiect despre care eram informați în luna februarie că este finalizat, 3 luni mai târziu se afla în elaborare și analiză. Am fost invitați să trimitem propunerile prin e-mail, urmând ca dezbaterea să se reia la o dată ulterioară, nestabilită”, explică Declic istoricul urmat în vederea desființării SIIJ.

Din toate aceste motive, Declic consideră că Ministerul Justiției a tergiversat nejustificat finalizarea și trimiterea proiectului de lege pentru desființarea SIIJ către Parlament.

„În tot acest timp, conform declarațiilor oficialilor din Ministerului Public, 1400 de dosare sunt nelucrate la Secția Specială, din cauza lipsei de procurori. De asemenea, posibile infracțiuni pe care judecătorii și procurorii le-ar fi săvârșit în tot acest timp nu sunt anchetate, pentru că doar SIIJ are competență în acest caz”, adaugă Declic.

Potrivit acestora, după comunicarea din 12 mai transmisă către Declic de Ministerul Justiției, peste 400 de membrii ai Comunității au scris mesaje pe pagina de Facebook a ministrului Cătălin Predoiu, în care i-au cerut să respecte programul de guvernare și să urgenteze proiectul pentru desființarea Secției, fără ca autoritățile să răspundă la aceste mesaje.

Totodată, Declic arată că după ce membrii comunității au arătat public că PNL nu respectă propriul program de guvernare și menține în viață Secția Specială, în 11 iunie au fost contactați de reprezentanții Ministerului Justiției, care i-ar fi informat că „în cursul săptămânii viitoare va fi anunțată data unei dezbateri publice având ca obiect proiectul” de desființare al SIIJ.

„Suntem extrem de îngrijorați că acest anunț va fi folosit, în discuțiile de 15 și 16 iunie, de către Guvern, pentru a pretinde că s-au înregistrat progrese atunci când în realitate s-a întâmplat contrariul. Ne dorim să vă aducem la cunoștință această situație, care nu corespunde declarațiilor publice făcute de premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care susțin că vor desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, însă, în realitate, tergiversează de 6 luni închiderea secției și reluarea anchetelor care vizează posibile infracțiuni săvârșite de magistrații din întreaga Românie”, i-au scris membrii Comunității Declic președintelui CE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.