Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decontarea medicamentelor importate paralel, anunțată de Ministerul Sănătății – o soluție salutară și necesara

medicamente

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) salută anunțul făcut luni, 7 octombrie 2019, de Ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, privind decontarea în premieră în România, a  medicamentelor ajunse în țară prin import paralel. Această măsură, venită în sprijinul securizării pieței în situația retragerilor comerciale ale unor medicamente, vine după ce în luna august a acestui an, a fost aprobat, tot de către Ministerul Sănătății, și tot în premieră pentru România, modul de calcul al prețurilor pentru medicamentele importate paralel.

Vezi și: Traian Băsescu ZGUDUIE de la bază scena politică! Cine a 'EXTRAS-O' pe Kovesi

Conform anunțului făcut în cadrul dezbaterii publice din 7 octombrie 2019,  având ca temă interzicerea temporară a exportului paralel de citostatice și imunosupresoare, pe o perioadă de 6 luni începând cu 24 octombrie 2019, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Ordin de ministru în sensul decontării medicamentelor importate paralel, ce ar urma să fie publicat pentru dezbatere publică în perioada următoare.

Având în vedere că în 2019 taxa clawback a ajuns la o valoare de peste 25% și că ADEM nu a fost invitată la niciuna dintre discuțiile privind variantele de modificare ale acestei taxe, suntem plăcut surprinși de faptul că Ministrul Sănătății a luat în calcul și importul paralel, ca o opțiune de aprovizionare a pieței în situații de discontinuitate temporară sau permanentă a unor medicamente, în special din motive comerciale. Unele medicamente au prețuri mai mici în UE decât în România iar altele, deși autorizate în România, nu se comercializează, România nefiind o piață atractivă comercial pentru unii producători, și în aceste situații se poate face importul paralel. Există deja unele medicamente importate paralel pe piață dar pacienții nu au putut beneficia de ele în sistem de decontare. Cu toate acestea, beneficiul concurențial al importului paralel s-a putut observa în cazuri punctuale, când anumite medicamente originare, retrase de pe piață din rațiuni comerciale, au revenit pe piață, în aceleași condiții comerciale. Totodată însă, Ministerul Sănătății intenționează în continuare prevenirea unui risc de export paralel a unor medicamente care nu se exportă, precum și a unora care se exportă dar care au fost notificate anterior către ANMDMR, fără ca aceasta (n.r Agenția Medicamentului) să ne fi sesizat, din 2017 până în prezent, existența vreunui risc de discontinuitate al vreunuia dintre medicamentele din lista de peste 2.000 de produse (aferente a 172 DCI), fapt care ne îngrijorează. Ne îngrijorează urgența unor astfel de măsuri și impactul potențial al unei astfel de măsuri în următoarele luni, respectiv lipsa efectivă a unor medicamente pentru pacenții cu cancer sau pentru cei transplantați. Nu ne mai dorim să fim țapul ispășitor pentru situațiile când producătorii unor medicamente nu reușesc sau aleg să nu livreze medicamente din motive comerciale”, a declarat Coralia Kreyer, președinte al ADEM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.