Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce conține paragraful secret din Decretul de mobilizare parțială semnat de Vladimir Putin

top nesecret

Paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea parțială semnat miercuri de președintele Vladimir Putin permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, scrie Novaia Gazeta, citând o sursă de la Kremlin.

După discursul susținut miercuri dimineața de Putin, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o versiune scanată a decretului privind mobilizarea care a fost redactat de Ministerul rus al Apărării. Jurnaliștii ruși au remarcat imediat că paragraful 7 al documentului este desemnat „pentru uz oficial”.

Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că articolul secretizat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a zis în declarațiile sale: '300 de mii de oameni'. Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni”, a precizat Peskov.

Sursa din administrația prezidențială a lui Putin care a acceptat să discute cu jurnaliștii de la Novaia Gazeta sub condiția anonimității afirmă că la început s-a avut în vedere desemnarea întregului decret ca „pentru uz oficial”, o poziție susținută de reprezentanții ministerului Apărării.

Potrivit sursei, în cele din urmă s-a decis doar ascunderea paragrafului 7, legat de numărul adevărat al celor care ar trebui mobilizați.

„Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în final, s-au decis asupra unui milion”, afirmă sursa de la Kremlin.

Kremlinul și Ministerul Apărării nu vor ca nimeni să știe numărul de soldați ce urmează să fie încorporați

Potrivit unor surse din mai multe ministere contactate de jurnaliștii de la Novaia Gazeta, nici măcar celelalte departamente ale guvernului rus nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor folosit de guvernul rus).

„Din accesul meu la MEDO văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui departament ministerial.

„Pentru uz oficial” este cel mai înalt nivel de clasificare prevăzut de legislația din Rusia.

Novaia Gazeta, considerat ultimul mare ziar independent din Rusia, a anunțat oficial pe 28 septembrie că își suspendă activitatea după ce a primit mai multe avertismente de la Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia.

Un tribunal din Rusia a revocat pe 5 septembrie licența de presă a publicației însă site-ul din afara Rusiei a ziarului, lansat după suspendarea activității din Rusia, continuă să funcționeze.

Novaia Gazeta este condusă de Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.