Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decret semnat de Vladimir Putin: Toți ucrainenii vor avea acces la procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse

Facebook
Vladimir Putin

Posibilitatea dobândirii simplificate a cetățeniei ruse este extinsă la rezidenții de pe întreg teritoriul Ucrainei. Un decret în acest sens semnat de președintele rus Vladimir Putin a fost publicat luni.

"Stabiliți că cetățenii Ucrainei, ai Republicii Populare Donețk (RPD) sau ai Republicii Populare Luhansk (RPL) și apatrizii cu reședința permanentă pe teritoriul Republicii Populare Donețk, al Republicii Populare Lugansk sau al Ucrainei, inclusiv cei care au avut anterior cetățenia rusă și au emis ieșirea dintre cetățenii Federației Ruse în conformitate cu procedura stabilită, au dreptul de a solicita admiterea la cetățenia Federației Ruse în mod simplificat", se arată în documentul citat de agenția rusă Tass.

În versiunea anterioară a decretului, procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse se aplica doar rezidenților din RPD și RPL, precum și din regiunile Kherson și Zaporojie din Ucraina.

Articolul din legea federală la care se face referire în decret prevede că străinii au dreptul de a solicita cetățenia rusă în cadrul unei proceduri simplificate fără a îndeplini condiții precum o perioadă de cinci ani de reședință în Rusia, o sursă de trai și un test de cunoaștere a limbii ruse.

Serviciul militar sau serviciul în cadrul agențiilor de aplicare a legii din RPD și RPL nu va deveni un obstacol pentru ca refugiații din aceste republici să obțină cetățenia rusă în mod simplificat. O astfel de normă este cuprinsă în decretul președintelui Rusiei.

"Temeiul pentru respingerea cererilor de admitere la cetățenia Federației Ruse, depuse de persoane care se află în serviciul militar, în serviciul agențiilor de securitate sau în agențiile de aplicare a legii din Republica Populară Donețk sau Republica Populară Lugansk, nu poate fi șederea acestor persoane în serviciul militar (serviciu)", se arată în document.

Potrivit decretului, este vorba despre "cetățenii Ucrainei și apatrizii care au o carte de migrație, un permis de ședere temporară în Federația Rusă, un permis de ședere în Federația Rusă, un certificat de refugiat, un certificat de azil temporar pe teritoriul Federației Ruse sau un certificat de participant la programul de stat pentru acordarea de asistență în vederea relocării voluntare în Federația Rusă a compatrioților care locuiesc în străinătate, cu reședința permanentă pe teritoriul RPD, RPD sau Ucrainei, precum și copiii acestora, inclusiv copiii adoptați, soții și părinții. În plus, cetățenii din RPL și RPD care au documente similare intră sub incidența noului decret.

O procedură simplificată de obținere a cetățeniei ruse a fost introdusă pentru rezidenții din RPD și RPL prin decretul lui Putin din 2019. În acest document se preciza că a fost semnat "pentru a proteja drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, ghidându-se după principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional" și în conformitate cu articolul din legea "Cu privire la cetățenia Federației Ruse". La sfârșitul lunii mai a acestui an, au fost aduse modificări decretului, prin care dobândirea simplificată a cetățeniei ruse a fost extinsă și la rezidenții din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.