Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decriptarea mesajului lui Tudorel Toader: cum joacă liderii coaliției, după refuzul lui Klaus Iohannis

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Președintele Klaus Iohannis a refuzat solicitarea venită din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Citește și: Klaus Iohannis anunță că NU O REVOCĂ pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA: 'Motivele de revocare nu au fost de natură să mă convingă'

Imediat după anunțul președintelui, Tudorel Toader a transmis un mesaj prin care arăta că ”Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !”.

Folosirea pluralului de către ministrul Justiției a creat vâlvă în spațiul public, pentru că ministrul Justiției nu are competența de a ataca la Curtea Constituțională un conflict juridic de natură constituțională. Căile de atac în această situație sunt prevăzute la articolul 146, litera E, din Constituția României.

Citește și: Tudorel Toader, reacție FULGER la anunțul lui Iohannis: Vom sesiza Curtea Constituțională

”e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în Constituție.

După aceste critici, Tudorel Toader a revenit cu un mesaj, în care explica că ”voi sesiza” nu este echivalent cu ”voi sesiza”.

Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului : "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu " voi sesiza CCR" !”, arată Tudorel Toader.

Din mesajul lui Tudorel Toader, calea de urmat este cât se poate de clară. Premierul Viorica Dăncilă va fi cea care va sesiza Curtea Constituțională în raport cu un conflict juridic constituțional între Guvern și Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește războiul care se va duce la Curtea Constituțională, trebuie să remarcăm diferența dintre raportul lui Tudorel Toader și cel al lui Klaus Iohannis. Dacă ministrul Justiției și-a blindat raportul cu decizii ale CCR, inclusiv cele împotriva Laurei Codruța Kovesi, președintele Klaus Iohannis nici nu amintește de aceste decizii ale CCR în răspunsul său oficial.

Acest aspect ne relevă faptul că Tudorel Toader era pregătit de la bun început să meargă spre judecata Curții Constituționale, în timp ce Klaus Iohannis a dorit să evite cât se poate de mult acest deznodământ.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.