Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficit de cadre medicale la spitalele din Buzău care tratează pacienţi COVID-19

terapie intensiva, spitalul județean de boli infecțioase cluj

Spitalele din Buzău care tratează pacienţi Covid-19 se confruntă cu un deficit de cadre medicale şi caută soluţii pentru a rezolva situaţia astfel încât valul 5 să nu le prindă descoperite, conform news.ro.

Toate spitalele din Buzău care tratează pacienţi COVID-19 spun că şi-au făcut stocurile necesare de echipamente şi medicamente însă ceea ce dă cea mai mare bătaie de cap este lipsa personalului medical. Niciunul dintre spitalele buzoiene nu are un număr suficient de cadre medicale. În ciuda concursurilor care s-au desfăşurat pe perioada anului recent încheiat posturile au rămas neocupate.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău în luna decembrie au plecat doi medici ATI şi astfel, cea mai importantă secţie care a fost mereu plină a rămas descoperită. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă mai are la acest moment 4 medici şi pentru că liniile de gardă nu erau acoperite s-a încercat rezolvarea acestui lucru prin încheierea de contracte cu medici rezidenţi.

„Din decembrie au plecat doi medici ATI. Am discutat atât cu rezidenţi cât şi cu specialişti. Am făcut contracte cu 3 medici rezidenţi pentru a rezolva liniile de gardă şi aşteptăm acceptul unui medic specialist care ne-a promis în proporţie de 95% că va veni la Buzău. Avem acum toate gărzile acoperite şi sper ca şi în continuare să le avem", a spus managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Probleme sunt şi pe Secţia de Boli Infecţioase unde primele trei valuri au fost depăşite, cu doar doi medici, iar în valul 4 s-a mai reuşit cooptarea unui alt medic infecţionist deşi schema nu este completă. Şansa bolnavilor de pe Secţia de Boli Infecţioase este că secţia este situată în aceiaşi curte cu cea de Pneumologie şi astfel, la nevoie, medicii de gardă de pe secţia respectivă pot da un ajutor şi pacienţilor de la Infecţioase.

Probleme sunt şi la Râmnicu Sărat unde este cel mai mare spital din judeţ care tratează pacienţi COVID-19. Aici, încă de la începutul pandemiei nu există decât un singur medic infecţionist, pensionar, prin mâna căruia au trecut mii de pacienţi ajutat de doi medici pneumologi. Conducerea spitalului spune că ar mai avea nevoie de cel puţin un medic la ATI, un infecţionist şi doi pneumologi dar sunt slabe speranţe că aceştia să fie găsiţi până când unitatea sanitară se va umple din nou de pacienţi.

La spitalele din Nehoiu şi Smeeni situaţia este şi mai gravă Aici nu există deloc medici pneumologi, infecţionişti sau epidemiologi. Spitalul din Nehoiu are doar doi medici ATI dar nu poate asigura o linie de gardă pentru această specialitate şi nu are deloc pneumolog, infecţionist, urgentist şi epidemiolog. La Smeeni există doar 3 internişti şi 3 medici de recuperare medicală.

În aceste condiţii pentru spitalele din Nehoiu şi Smeeni singura soluţie identificată este să se apeleze la telemedicină. Vor fi transmise toate informaţiile despre pacient către Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi un medic de aici va propune o schemă de tratament pe baza căreia va fi tratat respectivul bolnav.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.