Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficitul bugetar uriaș în Moldova - crescut în primele două luni cu 44% faţă de 2021

Agerpres
lei moldovenesti

Execuţia bugetului public național în primele două luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 1,4 miliarde de lei în creștere cu 43,7% faţă de nivelul de 974 de milioane de lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021, arată date ale Ministerului Finanţelor.

Astfel, veniturile bugetului public național au însumat 11,87 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2022, cu 17% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, transmite Mold-street.com.

Această evoluţie favorabilă a fost influenţată preponderent de avansul cu peste 27% al veniturilor din TVA , cu 13% din accize, dar și din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.

Pe de altă parte, intrările de granturi externe au înregistrat o scădere de aproape opt ori față de aceeași perioadă din 2021.

Cheltuielile bugetului public național (și activele nefinanciare cu consolidarea transferurilor și dobânzilor) au crescut în primele două luni cu 19,3% și au însumat 13,27 miliarde de lei.

Cel mai mult au crescut cheltuielile destinate prestațiilor sociale - cu 35,%, până la 6,13 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru învățământ au înregistrat o creștere cu 12,8%, iar cele pentru ocrotirea sănătății - cu 4,7%.

Dar greul cel mare abia vine. Astfel, războiul din Ucraina a lovit dur în economia Republicii Moldova, majorând brusc cheltuielile, în timp ce veniturile sunt afectate.

Astfel, din cauza perturbării relațiilor comerciale cu țările CSI, au scăzut veniturile din taxe vamale.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a estimat că deficitul bugetar de peste 15 miliarde de lei planificat în acest an va fi mai mare cu cel puțin 6 miliarde de lei,

"Am avut multiple necesități suplimentare pe partea de cheltuieli, ne-am confruntat cu criza energetică, am venit cu indexarea pensiei, criza refugiaților. Toate acestea ne duc la sporirea deficitului cu încă 6-7 miliarde de lei. Partenerii noștri au fost foarte receptivi, FMI a inițiat revizuirea programului, vom avea o actualizare a programului semnat anul trecut. Acest deficit planificăm să fie acoperit în întregime din împrumuturi și din granturi”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a mai spus că luna viitoare pe masa Parlamentului va ajunge proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.