Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficitul guvernamental în zona euro și UE a atins un nivel alarmant

uniunea-europeana

Deficitul guvernamental ajustat sezonier a explodat în trimestrul al doilea, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, atingând cea mai ridicată valoare de la debutul publicării datelor statistice în 2002, ca urmare a introducerii măsurilor de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestor date, în zona euro deficitul guvernamental a crescut de la 2,5% din PIB în primul trimestru al acestui an, până la 11,6% din PIB în trimestrul al doilea, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental a urcat de la 2,6% din PIB până la 11,4% din PIB, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SUA au luat decizia care provoacă ALERTĂ la Beijing: președintele Chinei amenință cu războiul

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate deficite guvernamental în trimestrul al doilea al acestui an s-au înregistrat în: Polonia (19,8% din PIB), Austria (17,3% din PIB), Slovenia (15,8% din PIB), Belgia (14,2% din PIB), Franţa (11,6% din PIB), Olanda (11,4% din PIB), Malta (11,2% din PIB) şi România (11,1% din PIB, faţă de 7,9% din PIB în primul trimestru).

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi o a doua estimare privind deficitul guvernamental şi datoria publică în anul 2019. Conform acestor date, pe ansamblul anului trecut doar două state membre UE au înregistrat un deficit guvernamental mai mare sau egal cu 3% din PIB: Franţa (3% din PIB) şi România (4,4% din PIB în 2019, faţă de 2,9% din PIB în 2018).

Comparativ, în zona euro deficitul guvernamental ca procent din PIB a urcat uşor de la 0,5% în 2018 până la 0,6% în 2019, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 0,4% până la 0,5% din PIB.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

De asemenea, în 2019 datoria guvernamentală a României a crescut până la 35,3% din PIB, de la 34,7% din PIB în 2019, dar rămâne mult sub media din UE (77,6% din PIB) sau zona euro (84% din PIB). După acest indicator, România este printre ţările membre cu cea mai mică datorie guvernamentală ca procent din PIB, fiind devansată doar de Estonia (8,4%), Bulgaria (20,2%), Luxemburg (22%), Cehia (30,2%) şi Danemarca (33.3%).

Datele publicate de Eurostat, pe baza cifrelor furnizate de statele membre, sunt utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.