Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEFINITIV Doi foşti prefecţi au fost condamnați la ani grei de PUȘCĂRIE

inchisoare puscarie gratii

Doi foşti prefecţi ai judeţului Buzău, Paul Beganu şi Mariana Buleandră, au fost condamnaţi definitiv la 8 ani şi jumătate, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare în dosarul care vizează retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Potrivit magistraţilor Curţii Supreme, Paul Beganu are de executat 8 ani şi 6 luni de închisoare, cu un an mai puţin decât îi acordaseră judecătorii de la instanţa de fond, iar Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, faţă de 5 ani şi 6 luni, cât hotărâseră judecătorii primei instanţe, scrie news.ro.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

De asemenea, fostul şef al ITSRV Focşani, Alexandru Lefter, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi juristul Prefecturii Buzău, Ştefan Feraru, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Liliana Panaite, a primit o reducere de pedeapsă de la 4 la 3 ani, iar afaceristul buzoian Toni Bocioacă care fusese condamnat la 3 ani cu suspendare a fost achitat.

Astfel, instanţa a admis apelurile declarate de DNA Ploieşti, dar şi de mai mulţi inculpaţi faţă de sentinaţ Curţii de Apel Ploieşti din 28 iunie 2018.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

Decizia de luni a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel Ploieşti a dat condamnări record în cazul retrocedării ilegale de pădure în localitatea buzoiană Gura Teghii. Astfel, fostul prefect Paul Beganu primea o condamnare de 9 ani şi 6 luni, fostul prefect Maria Buleandră - 5 ani şi 6 luni, afaceristul Georghe Ceteraş - 10 ani şi 8 luni, fostul şef al ISRTV Focşani, Alexandru Lefter - 5 ani, juristul Prefecturii, Ştefan Feraru - 3 ani şi 2 luni, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Liliana Panaite - 4 ani, afaceristul Toni Bocioacă - 3 ani.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

Paul Beganu a fost prefect de Buzău între 2009 şi 2012, fiind propus de PDL, iar Mariana Buleandă a fost prefect al Buzăului între 2014 şi 2015, susţinută de PSD.

În total, în acest dosar, au fost trimise în judecată 12 persoane.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul: Începand de astăzi și-au deschis porțile

Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a fost acuzat de patru infracţiuni de dare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă. La rândul său, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, care a fost arestat în 2014, a fost judecat pentru cinci fapte de corupţie: abuz în serviciu, luare de mită, instigarea la fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual şi instigare la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, Gheorghe Ceteraş împreună cu inculpaţii Poenaru Gheorghe Petre Vlad, Moiseanu Eduard Gabriel şi Vasile Mihail Cosmin s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5134,29 de hectare de teren forestier – pădure care aparţinuse „Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de Poenaru. Această societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

În acest scop, în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2011, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, inculpatului Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influenţă asupra prefectului judeţului Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei menţionate, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

În acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Ceteraş i-a remis 1.000.000 euro prefectului judeţului Buzău, Paul Beganu, pentru emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanţelor având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure şi urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a lui Ceteraş Gheorghe cu suprafaţa de teren menţionată şi eliberarea titlului de proprietate.

În 22 iulie 2011, cu intenţia de a disimula provenienţa sumei de 45.000 euro din luare de mită, Beganu a încheiat un contract de vânzare – cumpărare în care a menţionat un preţ supraevaluat, care nu a fost achitat în realitate de către inculpatul Constantin Anton, în calitate de cumpărător, arătau procurorii.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

În schimbul acestor bani primiţi cu titlu de mită, în luna ianuarie 2011, Paul Beganu a falsificat o adresă şi a determinat-o pe inculpata Panaete Liliana să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Actul întocmit în fals de către Panaete a fost transmis Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, cunoscând că este falsă, în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad şi restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanţa de judecată împotriva Hotărârii nr. 353/2006 a comisiei menţionate.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul: Începand de astăzi și-au deschis porțile

Mai mult, Liliana Panaete a sustras mai multe file din ”Registru Expediere Corespondenţă” al Primăriei comunei Gura Teghii, precum şi recipisa din care rezultă că Hotărârea Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353 / 25.08.2006 a fost comunicată contestatorilor la data de 04.09.2006. Aceste documente false au fost eliberate ca urmare a unei cereri întocmite şi depuse la Instituţia Prefectului Buzău de către Gheorghe Petre Vlad Poenaru, care solicita să i se comunice „răspunsul la contestaţia formulată în data de 26.04.2006 împotriva procesului – verbal nr. 887/02.03.2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22.09.2005”, precizând în fals că „până în acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestaţiei”.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

Ca urmare a acestor demersuri, în anul 2011, Poenaru a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele.

"În continuare, acelaşi inculpat i-a remis suma de 250.000 euro judecătorului Toader Neculae din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluţionare şi în care Ceteraş Gheorghe era parte. În schimb, judecătorul Toader Neculae, prin exercitarea cu rea – credinţă a funcţiei, în perioada februarie 2011 – 12 aprilie 2011, a soluţionat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006, formulată de SC Ardeleana Forestiera SRL", spuneau procurorii.

Citește și: Rareș Bogdan a izbucnit: Gata cu capul plecat, România trebuie să stea în primul rând în Europa

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 hectare de pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 hectare se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea inculpatului Ceteraş Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

"Inculpatul Feraru Ştefan, la începutul anului 2011, prin intermediul avocatului Vasile Mihail Cosmin, a primit de la Ceteraş Gheorghe, la instigarea inculpatului Beganu Paul, suma de 23.000 euro şi suma de 10.000 lei, pentru activitatea pe care acesta o desfăşura în calitate de reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole şi Forestiere Buzău – parte în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la datele de 21 februarie 2011 şi 11 aprilie 2011, la instigarea inculpatei Buleandră Maria, inculpatul Feraru Ştefan, în calitate de consilier juridic – reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele, cu ştiinţă, nu a propus probe în cauză şi a solicitat admiterea plângerii formulată de SC Ardeleana SRL împotriva Hotărârii nr. 353/25.08.2006 a instituţiei al cărei reprezentant era. Consilierul Feraru Ştefan a mai admis reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 ha pădure, din care suprafaţa de 2830,65 ha se afla la acel moment în proprietatea statului, în favoarea inculpatului Ceteraş Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, deşi această societate nu deţinea calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu dispoziţiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră", mai menţiona DNA.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

Conform procurorilor, tot la a instigarea fostului prefect Maria Buleandră, consilierul juridic reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa-zisa noua formă asociativă şi nu a recurat hotărârea pronunţată în dosarul nr. 171/277/2011, faptele având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) şi totodată, obţinerea unui avantaj patrimonial pentru inculpatul Ceteraş Gheorghe în acelaşi cuantum.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul: Începand de astăzi și-au deschis porțile

Procurorii DNA mai precizau că, la începutul lunii mai 2011, Alexandru lefter, în calitate de inspector şef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focşani, i-a cerut lui Gheorghe Ceteraş suma de 25.000 euro şi a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei menţionate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

"La data de 28.02.2011, inculpatul Moiseanu Eduard Gabriel a încheiat un contract de intermediere cu Ceteraş Gheorghe, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei sale de şef al Ocolului Silvic Nehoiaşu şi, respectiv, director tehnic al Direcţiei Silvice Buzău, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", adăuga DNA.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.