Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delegația AIEA, în frunte cu Rafael Grossi, a sosit la Zaporojie / Rușii își exprimă nemulțumirea: 'Ce se poate înțelege în acest timp? Nimic special'

Time of Israel
Rafael Grossi

O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă de directorul general al organizației, Rafael Grossi, a intrat pe teritoriul regiunii Zaporijjia, pentru a vizita Centrala nucleară de la Enerhodar, a declarat Interfax, citând o sursă din cadrul serviciilor de urgență din regiune.

"Delegația a trecut controlul și se îndreaptă spre Enerhodar", a specificat sursa citată, scrie Rador.

Reprezentanții AIEA au trecut linia de contact în zona satului Vasilivka, unde se află singurul punct de control din regiunea Zaporijjia.

Anterior, Grossi a anunțat că intenționează să viziteze Centrala Nucleară Zaporijjia pentru a evalua situația în domeniul securității nucleare și pentru a asigura rotația specialiștilor agenției la centrală.

În total, din delegație fac parte 18 persoane.

Rosenergoatom a anunţat că vizita directorului AIEA la Centrala Zaporijjia va dura până la șapte ore

Partea rusă nu se așteaptă la unele schimbări fundamentale în finalul acestei vizite. O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va petrece miercuri cel mult șapte ore la Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar, a declarat pentru Interfax Renat Karcea, consilier al directorului concernului Rosenergoatom.

"Vor sosi la ora 10:00, ora Moscovei, și vor pleca, în caz extrem, la ora 17:00, ora Moscovei. Ce se poate înțelege în acest timp? Nimic special", a spus Karcea.

Potrivit acestuia, nu va fi nimic foarte diferit faţă de ceea ce au văzut reprezentanții AIEA în timpul misiunii din luna septembrie.

"În concluzie, este puţin probabil să ne așteptăm la unele schimbări radicale în finalul vizitei. Nu asociez nicio schimbare radicală cu vizita sa (a directorului general AIEA - nota IF), la fel cum nu am asociat-o nici prima dată", a remarcat interlocutorul agenției.

Potrivit consilierului directorului Rosenergoatom, una dintre sarcinile misiunii repetate a AIEA este de a sprijini temerile existente la nivel mondial referitoare la Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar.

"Și ei, în mod evident, ar dori să obțină legalizarea informațiilor lor despre întărirea prezenței noastre militare de acolo. Aceasta este misiunea lor - aceasta este estimarea mea. Vor exista astfel de tentative. Evident că ei nu vor vedea aşa ceva acolo", a specificat Karcea.

Acesta a explicat că pe teritoriul centralei nu existau și nici nu există arme ofensive, ci doar echipamente cu laboratoare menite să controleze situația.

"Cu toate acestea, nu exclud interpretările ulterioare și agravarea situației din jurul Centralei Nucleare Zaporijjia din Enerhodar", a adăugat interlocutorul Interfax.

Experților AIEA li se vor prezenta, în mod special, aspecte legate de eliminarea consecințelor bombardamentelor efectuate de către Forțele Armate ale Ucrainei, funcționarea generatoarelor diesel și a cazanelor bloc, în condițiile încetării funcționării depline a centralei nucleare, care a asigurat oraşul Enerhodar cu căldură, precum și echipamentele de protecție împotriva radiațiilor chimice și biologice. Forţele armate ruse aflate pe teritoriul centralei îndeplinesc două funcții: protecția perimetrului fizic al centralei; acolo mai sunt forţele ruse de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice, care sunt dislocate cu un singur scop - pentru a lua măsuri urgente în cazul unui incident nuclear", a subliniat Karcea.

Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar este cea mai mare centrală nucleară din Europa, are șase unități de putere VVER-1000. Acum două dintre ele funcționează, dar în modul de oprire la cald - numai pentru alimentarea cu căldură. Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar nu a mai generat energie electrică din 11 septembrie 2022. Instalațiile ei sunt deținute în momentul de faţă de Federația Rusă. Operatorul este SA Organizația de exploatare a Centralei Nucleare Zaporijjia, înființată de SA Rosenergoatom (parte a Corporației de Stat Rosatom).

Misiunea AIEA, condusă de Grossi, a mai vizitat Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar pe 1 septembrie 2022. După plecarea misiunii, în centrală rămân mai mulți specialiști din cadrul agenției, care se schimbă în mod periodic.

Ultima rotație a avut loc pe 2 martie, după trei încercări nereușite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.