DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Delegaţia FMI, după întâlnirea cu deputații finanțiști: 'Au fost exprimate îngrijorări cu privire la deficit şi lipsa unor investiţii'

fmi

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au exprimat, marţi, la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru buget - finanţe, "anumite îngrijorări" cu privire la deficit şi la lipsa unor investiţii în infrastructură, în sănătate şi educaţie, a declarat preşedintele comisiei, Sorin Lazăr (PSD).

"Întâlnirea de astăzi a delegaţiei FMI cu Comisia de buget - finanţe a Camerei Deputaţilor face parte din întâlnirile anuale care au loc pe baza art. 4 din statutul FMI, sunt discuţii cu privire la evoluţiile economice fiscale şi bugetare din ţările membre. Domnul Jaewoo Lee (şeful misiunii FMI în România - n.r.) a debutat, în intervenţia sa, prin a felicita România pentru Preşedinţia Consiliului UE, pentru bunele realizări în această perioadă, a felicitat România pentru creşterea economică sustenabilă, una dintre cele mai spectaculoase din Europa. Pe palierul doi al discuţiilor şi-a exprimat anumite îngrijorări cu privire la dinamica creşterii sau descreşterii deficitului bugetar pe structura ESA sau deficitul bugetar care acum este de 3%, e sub 3%, şi-a exprimat anumite îngrijorări pentru lipsa unor investiţii în infrastructură, în sănătate şi educaţie", a afirmat Sorin Lazăr, informează agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Preşedintele comisiei a precizat că, la această întâlnire, au luat cuvântul reprezentanţii tuturor partidelor şi că el a subliniat că nu sunt depăşite cifrele din Tratatul de la Maastrich.

"Am spus că cifrele confirmate de Eurostat arată că nu am depăşit cifrele din Tratatul de la Maastrich. Sigur că e loc de mai bine, că deficitele pot scădea, acesta este şi trendul şi interesul nostru", a spus Lazăr.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

El a adăugat că a explicat delegaţiei FMI că investiţiile majore în România au lipsit foarte mulţi ani şi a amintit că în 2017 niciuna dintre autorităţile de management nu era acreditată. Şi-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat se va vedea rezultatul investiţiilor în infrastructura mare.

Întrebat dacă reprezentanţii FMI şi-au exprimat o îngrijorare faţă de rata inflaţiei, Lazăr a răspuns: "Nu a fost nicio îngrijorare, ţinta de inflaţie pentru România este 2,8 la sfârşitul anului curent, e drept că anul trecut a fost ceva mai mare, a fost şi normal, pentru că a fost un puseu inflaţionist legat de creşterile de salarii, de venituri".

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

"Trebuie să fiţi de acord cu noi că nu se mai putea trăi în România cu cele mai mici salarii din Europa. S-a creat acest puseu inflaţionist, dar tendinţa de creştere va fi temperată în viitor. Am explicat că ţinta noastră de deficit structural pentru 2020 este undeva la 2 la sută. Sigur că FMI îşi doreşte mai mult. Am spus că de multe ori FMI a dat prognoze de creştere mai mici decât cele care s-au dovedit în realitate", a susţinut Lazăr.

El a mai spus că reprezentanţii FMI au exprimat îngrijorări şi cu privire la faptul că, după o perioadă de creştere economică, poate urma o perioadă de scădere.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Întrebat dacă prognozele FMI sunt în linie cu cele ale Guvernului, Sorin Lazăr a menţionat că întotdeauna reprezentanţii FMI au fost mai pesimişti decât Guvernul.

"Nu s-a discutat despre prognoza de creştere economică, ci despre dinamica deficitului. Se doreşte scăderea deficitului şi într-o dinamică evidentă. Unii dintre noi am spus că noi nu am depăşit nicio cifră din Tratatul de la Maastrich, dar am subliniat că alte ţări au depăşit deficitul şi nu au fost probleme majore. Noi nu ne dorim în niciun fel depăşirea deficitelor bugetare, pentru că eu cred în continuare că dezvoltarea României trebuie să se bazeze pe echilibru, pe temperarea unor creşteri şi a anumitor tendinţe şi pe o corectitudine şi pe un proiect de ţară", a explicat preşedintele comisiei.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

La rândul său, deputatul liberal Pavel Popescu, membru al Comisiei de buget, a susţinut că reprezentanţii FMI nu au felicitat România pentru creşterea economică nesustenabilă, ci au exprimat îngrijorări cu privire la investiţii şi deficit.

"Din perspectiva PNL, discuţia a decurs ca în 2018 şi îngrijorările au fost aceleaşi. S-a vorbit foarte mult de acest echilibru între ritmul consumului versus investiţii şi consum versus economisire, ceea ce este foarte îngrijorător pentru România. S-a subliniat faptul că în România nu se fac investiţii şi deficitul arată cum arată. În niciun caz comisia sau Guvernul nu a fost felicitat pentru creşterea economică nesustenabilă, pentru că nu este o creştere sustenabilă, ci am fost felicitaţi ca ţară pentru Preşedinţia Consiliului UE. În toată această discuţie s-au subliniat lucrurile care se subliniază de fiecare dată. Şi anume că deficitul este îngrijorător", a afirmat Pavel Popescu.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

Potrivit acestuia, reprezentanţii FMI au comparat România cu alte ţări în ceea ce priveşte deficitul fiscal şi deficitul de cont curent.

"Spuneau cei de la FMI că în ultimii ani acestea s-au înrăutăţit şi este de datoria lor să vină şi să spună să ia acele măsuri pe care Guvernul le-a promis. Acele măsuri sunt legea responsabilităţii fiscale şi un plan al Guvernului multianual cu privire la economia ţării, care din păcate au fost vitregite de Guvernul actual", a adăugat Popescu.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.