Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delfini roz 'magici', salvaţi în Bolivia în cadrul unui program de conservare

delfin roz

Echipe de salvatori au încercat timp de trei zile să salveze, cu ajutorul bărcilor şi dronelor, într-o zonă luxuriantă de pădure tropicală amazoniană din Bolivia, o pereche de delfini roz de râu, specie pe cale de dispariţie ca urmare a invadării constante de către om a căilor navigabile unde îşi au habitatul aceste mamifere colorate, relatează Reuters luni.

Cei doi delfini au fost găsiţi în cele din urmă în ochiuri de apă izolate de Rio Grande din Amazonul bolivian după ce nivelul canalului principal a scăzut, după cum a declarat Claudia Venegas, specialistă în biologie în cadrul programului de salvare, informează Agerpres.

Ea a explicat că numeroşi delfini roz pierd accesul la fluviu din cauza instinctelor lor reproductive. "Când femelele pleacă să nască, ele caută locuri mai liniştite şi astfel părăsesc râul în încercarea de a găsi zone izolate, mai liniştite", a spus Venegas, precizând că, adesea, alte femele se alătură celor care au născut pentru a le ajuta să crească puii şi pentru a-i învăţa pe aceştia să prindă hrana.

În ultimii zece ani, aproape 60 de delfini roz de râu, Inia boliviensis după denumirea lor ştiinţifică, au fost salvaţi, a adăugat ea.

Culoarea roz a acestor delfini se datorează prezenţei vaselor de sânge aproape de suprafaţa pielii, cu toate că unele exemplare pot fi albastre sau chiar albe.

Oamenii de ştiinţă nu au documentat decât câteva specii de delfini de apă dulce, iar delfinul roz de râu este cel mai mare dintre acestea, putând ajunge până la 2,7 metri lungime şi aproximativ 136 de kilograme.

Consideraţi creaturi semi-divine de unele grupuri de indigeni, ei folosesc ecolocaţia pentru a se orienta pe căi navigabile adesea tulburi.

Însă, populaţia acestei specii a scăzut brusc odată cu defrişările, potrivit cercetătorilor.

Sharon Deem, o altă membră a programului de salvare, a declarat pentru Reuters că eforturile de conservare a speciei au obiective ecologice şi mai importante. "Asta este acum una dintre frumuseţile acestui proiect", a spus ea, subliniind că eforturile de studiere şi protejare a "acestei creaturi magice" pot stimula sustenabilitatea mediului înconjurător pentru toate speciile, inclusiv pentru oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.