DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Delgaz Grid şi-a planificat investiţii de 456 milioane lei în acest an

Business24.ro
conducta gaze

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale din România, pentru acest an fiind planificate investiţii de circa 456 milioane lei, arată compania într-un comunicat, precizând că investiţiile totale pentru perioada 2019-2023 se ridică la 1,9 miliarde de lei.

"Pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv circa 456 milioane lei.  Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiţi 249 milioane lei în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, şi pentru racordarea de noi consumatori. Pe partea de gaze naturale sunt prevăzute investiţii de 207 milioane lei obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte şi branşamente", arată compania î comunicat.

În ceea ce priveşte investiţiile în digitalizarea reţelei de electricitate, în ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, un număr de circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aproximativ 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126,5 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienţi, reprezentând 50% din totalul clienţilor racordaţi la reţeaua de electricitate ale companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul lui 2028.

"SCADA. 118 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem. Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea şi integrarea totală a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei. În plus, sunt în implementare în prezent două proiecte cu finanţare europeană prin care vor fi modernizate şi integrate total în SCADA alte 8 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 47 milioane de lei", arată compania.

În mediul urban, 230 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA până în 2023, peste 70 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop.

"Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viaţa noastră de zi cu zi şi este foarte important ca investiţiile să continue. Modernizarea şi digitalizarea reţelelor rămân priorităţile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiţii de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1,065 miliarde lei sunt pentru modernizarea reţelei de electricitate, iar 836 milioane lei pentru cea de gaze naturale”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

În 2019, pe partea de  energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de circa 242 milioane lei.

"Au fost realizate lucrări de modernizare în 61 de staţii de transformare, altele 4 fiind integrate în SCADA (achiziţie de date şi control la distanţă). Reţeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de peste 450 km, inclusiv prin montarea a peste 1100 echipamente telecomandate. Au fost modernizate 106 de posturi de transformare şi au fost integrate în SCADA 36 de unităţi. Totodată, reţeaua de electricitate a fost extinsă cu circa 340 de km pentru racordarea de noi consumatori. Urmare a investiţiilor derulate au fost obţinute deja rezultatele vizibile, principalii indicatorii de calitate, în special cei referitori la asigurarea continuităţii serviciului de distribuţie, s-au îmbunătăţit de la an la an", arată Delgaz Grid.

În sectorul de gaze naturale, au fost investite peste 215 milioane lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de circa 340 km. În acelaşi timp, reţeaua a fost extinsă cu peste 170 km pentru conectarea de noi clienţi.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.