Românii din marile oraşe preferă tot mai mult să comande mâncare acasă sau la birou, decât să iasă la restaurant, iar serviciile de delivery reprezintă deja 27% din piaţa HoReCa urbană, arată studiul Hospitality Culture Research 2025, publicat joi, transmite Agerpres.
Studiul evidenţiază că livrările depăşesc restaurantele cu servire la masă, care acoperă 26% din piaţă, într-un context în care întreaga industrie HoReCa din România este estimată la 7,3 miliarde euro pentru 2024.
În ultimele şase luni, peste 80% dintre românii din marile oraşe au comandat cel puţin o dată mâncare gătită acasă sau la birou, bonul mediu ajungând la 61 lei/persoană. În Bucureşti, comanda medie cu livrare se ridică la 61,9 lei/persoană, comparativ cu 82,7 lei/persoană pentru o masă la restaurant.
“Delivery-ul a devenit motorul de creştere al industriei HoReCa urbane. Nu mai vorbim despre un canal secundar, ci despre cel care redefineşte relaţia dintre brand şi client – de la alegerea meniului, la ambalaj şi până la fidelizare. În 2026 vom demara un nou studiu sindicalizat pentru că vrem să mergem mai departe şi să înţelegem ce înseamnă valoarea pentru consumator în contextul economic actual”, a declarat Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute, într-un comunicat.
Comentează