Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Delta Dunării după ce o barcă cu turiști a intrat în pelicani: Regulamentul de transport călători îi nemulţumeşte pe pescari

Facebook/Marian Strinoiu
pelicani barca

Zeci de persoane şi-au asumat deja Regulamentul de transport călători în rezervaţie adoptat săptămâna trecută printr-o decizie a guvernatorului Deltei, iar autorităţile au început demersurile pentru modificarea legislaţiei, astfel încât acesta să fie pus în practică, dar şi pentru schimbarea unor prevederi ale acestuia, la cererea unor pescari.

Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă, a declarat pentru AGERPRES că majoritatea transportatorilor autorizaţi şi-au asumat deja regulamentul întocmit alături de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), după ce o barcă cu mai mulţi turişti a intrat într-o aglomerare de pelicani, specie protejată.

"Este un regulament foarte bun. Toată lumea trebuie să aibă autorizaţie. Toţi barcagiii trebuie să aibă carte de muncă pe tot anul şi să lucreze legal", a afirmat Vanea Serbov, din Tulcea, barcagiu de 16 ani.

El a semnalat faptul că cel puţin o prevedere a regulamentului nu poate fi sancţionată de ARBDD, iar directoarea executivă a instituţiei statului a confirmat acest lucru şi a menţionat că au început demersurile pentru modificarea legislaţiei în vigoare.

"Noi nu putem sancţiona consumul de alcool, iar Căpitănia o poate face doar pe braţele Dunării. O modificare legislativă care să permită atribuţii de acelaşi gen şi pe canalele din Deltă este absolut necesară. Sunt discuţii incipiente, dar sunt discuţii pentru o asemenea modificare legislativă", a precizat Viorica Bîscă.

O altă prevedere a regulamentului contestată este interzicerea transportului călătorilor în Deltă cu bărcile folosite pentru pescuit, iar pescarii din Mahmudia s-au întâlnit, marţi, la sediul ARBDD, cu iniţiatorii deciziei şi le-au cerut suspendarea acestei interdicţii.

"Pescarii au plecat mulţumiţi de la întâlnire. Unii au spus că vor desfăşura doar activitate turistică, sens în care în perioada respectivă vor depune permisul de pescuit la comisariatul din zonă. Alţii au rămas la ideea că, desfăşurând activitatea de pescaturism, vor face şi pescuit comercial", a declarat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că pescarii care doresc să transporte călători în Deltă trebuie să fiscalizeze această activitate, să aibă o autorizaţie cu cod CAEN Transport de turişti, trebuie să aibă bărcile curate pentru călători, să aibă o evidenţă a deplasărilor, iar ambarcaţiunile să deţină veste de salvare.

Potrivit sursei citate, AMDTDD va monitoriza reclamaţiile turiştilor pe tema transportului de călători în rezervaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.