Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demers în Parlamentul Austriei: Un partid vrea să forțeze guvernul federal să își retragă vetoul față de aderarea României la Schengen

Schengen visa
austria granita border

Partidul NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) vrea să determine retragerea veto-ului guvernului de la Viena împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Pentru Neos, dreptul de veto restrânge libertățile cetățenilor UE și pune în pericol Austria ca loc de afaceri.

„Distribuirea unor sume mari de bani din impozite ca o stropitoare și faptul că nu ratează nicio ocazie de a stârni resentimente împotriva "străinilor" - ÖVP nu se poate gândi la mai mult pentru a-și contracara scăderea în sondaje. Ambele pun în pericol securitatea, coeziunea, prosperitatea și, prin urmare, un viitor bun în țara noastră. Acest lucru este iresponsabil și nedemn de partidul unui cancelar”, a declarat vicepreședintele NEOS, Niki Scherak, în cadrul unei emisiuni la ORF, potrivit Die Presse.

„Prin veto-ul său de neînțeles împotriva integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, Partidul Popular nu numai că a redus de unul singur libertățile cetățenilor UE și a provocat critici dure la nivel național și internațional, dar politicile populiste ale cancelarului Nehammer reprezintă, de asemenea, o amenințare masivă la adresa Austriei ca locație de afaceri. Mai ales în vremuri de penurie extremă de forță de muncă, restricționarea liberei circulații a persoanelor, în loc să o sprijinim printr-un spațiu Schengen comun, este extrem de populistă, lipsită de viziune și iresponsabilă”, spune Scherak - și subliniază că în România, de exemplu, există deja numeroase apeluri la boicot împotriva companiilor, produselor și serviciilor austriece.

Prin urmare, NEOS propune luni, în principala comisie din Parlamentul Austriac, ca guvernul federal să renunțe la poziția sa de veto la nivel european și să nu mai blocheze aderarea Bulgariei și României la Schengen.

Scherak: ”Verzii pretind că sunt în favoarea aderării României și Bulgariei, dar că nu pot face nimic împotriva veto-ului Austriei de către ministrul de interne ÖVP Karner, deoarece miniștrii respectivi sunt absolut liberi să voteze la nivel european. Dar acest lucru nu este adevărat - reprezentanții guvernelor federale pot fi legați la nivel european de instrucțiunile comisiei principale din cadrul Consiliului Național. Așadar, dacă Verzii sunt cu adevărat împotriva veto-ului irațional al ÖVP, sunt de acord cu moțiunea noastră - și astfel reprezintă interesele țării noastre în locul intereselor partenerului lor de coaliție.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.