Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEMISIA ministrului Cercetării, motiv de BUCURIE în PRO ROMÂNIA - Laude la adresa pesedistului

Inquam Photos / Octav Ganea
pro romania ponta

Fostul ministrul al Educației, Sorin Câmpeanu, laudă demisia ministrului Cercetării, aflat pe lista neagră a PSD în perspectiva remanierii guvernamentale.

"Apreciez gestul Profesorului Nicolae Burnete ca fiind un act de demnitate în condițiile subfinanțării si dezinteresului față de cercetarea științifică din România.

Subfinanțarea s-a acutizat recent, prin proiectul unei rectificări bugetare negative în domeniul cercetării.

Guvernul a alocat cercetării 0,17% din PIB în anul 2018, iar proiectul de rectificare ne duce la 0,15% din PIB, în condițiile în care ținta oficial asumată de România pentru anul 2020 este de 1% din PIB - finanțare publică a cercetării.

In anul 2015, pornind de la un procent de cca. 0,3 % din PIB – procent scăzut/insuficient, dar dublu față de situația din 2018, se promiteau 4 creșteri anuale succesive care să conducă la 1% din PIB în anul 2020; conform acestui grafic, în anul 2018 trebuia ca bugetul cercetării sa fie 0,57% din PIB - au fost alocate de 4 ori mai putine resurse !

La nivel internațional, rolul și importanta cercetării se reflectă într-o medie europeană de peste 2% din PIB alocați cercetării - un procent de 13 ori mai mare în raport cu România !

Citește și: SURSE Mutare de ULTIMĂ ORĂ a lui Liviu Dragnea! Vot pentru OUG pe amnistie și grațiere

Țări precum Israel sau Coreea de Sud alocă bugete de peste 4% din PIB. Suedia, Finlanda, Austria, Japonia sau Danemarca depășesc 3% din PIB, iar Franța și Germania alocă pentru cercetarea științifică între 2 și 3% din PIB.

In aceste condiții, coroborat cu alte aspecte ce țin de importanța racordării cercetării românești la mediul internațional, aflându-se în imposibilitatea unei susțineri reale a cercetării românești, apreciez încă o dată gestul ministrului cercetării ca fiind unul trist, dar demn și responsabil - o modalitate academică de manifestare în lumea politică a poziției unui profesor cu un CV remarcabil în educație și cercetare", susține Sorin Câmpeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.