Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democrație ca în Franța: Magistrații, avocații și grefierii au ieșit pe străzi, la proteste

click.ro
turnul eiffel steag romanesc romania franta

Mii de avocaţi, magistraţi şi grefieri au demonstrat marţi la Paris pentru a cere o "justiţie de proximitate" şi suspendarea imediată a examinării în Parlament a unei reforme a justiţiei pregătite de guvern, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această manifestaţie la nivel naţional, la solicitarea barourilor din Franţa şi a Uniunii sindicale a magistraţilor, este o nouă etapă a frondei lansate în urmă cu peste un an împotriva proiectului de reformă a justiţiei.

Textul de lege prevede o revoluţie digitală şi "simplificarea procedurilor civile şi penale". El creează de asemenea un nou nivel al pedepselor, cu scopul de a reduce numărul deţinuţilor din închisorile supraaglomerate.

Însă avocaţii şi magistraţii se tem ca acest lucru să nu conducă la desfiinţarea anumitor tribunale, cu riscul unei "justiţii ilizibile, inaccesibile, inumane şi privatizate".

O petiţie pusă în circulaţie la jumătatea lunii decembrie de Consiliul Naţional al Barourilor (CNB), care solicită ca problema "accesului egal la justiţie în teritorii" să fie inclusă în marea dezbatere naţională propusă de preşedintele Emmanuel Macron pentru reducerea crizei "vestelor galbene", a adunat mai mult de 25.000 de semnături.

Citește și: Crin Antonescu îi răspunde lui Ludovic Orban: Eu nu sunt idiot! Am intrat în politică liber şi am ieşit liber

Demonstraţia a început marţi după-amiază sub sloganul "Pentru o justiţie de calitate şi accesibilă".

Manifestanţii urmează să ajungă pe Esplanada Invalizilor, nu departe de Adunarea Naţională, unde va avea loc o nouă lectură a textului de lege de către ministrul justiţiei, Nicole Belloubet.

"Toţi actorii din lumea juridică au venit să spună că proiectul de lege nu poate fi votat în forma care este acum", a declarat Christiane Féral-Schuhl, preşedinta CNB.

Avocaţii au cerut ca o delegaţie să fie primită de către premierul Edouard Philippe la sfârşitul demonstraţiei.

"Mai este încă timp pentru a suspenda procesul parlamentar, pentru a le oferi profesioniştilor şi cetăţenilor posibilitatea de a se exprima cu privire la viitorul justiţiei. Suntem deschişi dialogului, ar trebui să existe unul", a spus Céline Parisot, preşedinta Uniunii sindicale a Magistraţilor (USM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.