Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demonstraţii ale comunităţilor indigene în America Latină în ziua dedicată exploratorului Cristofor Columb

Agerpres
indigeni

Mii de membri ai comunităţilor indigene din Columbia şi Chile au manifestat luni, 12 octombrie, ziua în care este marcată sosirea lui Cristofor Columb pe continentul american şi totodată ziua naţională a Spaniei, informează AFP preluat de agerpres.

Protestatarii din sud-vestul Columbiei s-au întâlnit la Cali pentru a "denunţa masacrele sistematice care au loc pe teritoriile noastre fără ca guvernul să fie interesat de ele", a declarat Franky Reinosa din partea Consiliului Regional Indigen al statului Caldas.

Manifestanţii cer, de asemenea, să fie consultaţi cu privire la proiectele majore care au impact asupra teritoriilor lor, precum şi aplicarea în totalitate a planului istoric de pace din 2016, care a pus capăt unei jumătăţi de secol de violenţe în care au fost implicate Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) .

Sud-vestul Columbiei, care se învecinează cu Ecuadorul şi Oceanul Pacific, are o populaţie indigenă de 4.4% din totalul populaţiei de 50 de milioane de locuitori şi este una din regiunile cele mai afectate de violenţele generate de traficul cu cocaină. Columbia este cel mai mare producător de cocaină la nivel mondial.

Demonstraţiile au avut loc cu prilejul comemorării sosirii expediţiei exploratorului Cristofor Columb în America, în 1492, "Ziua hispanităţii" şi sărbătoare naţională în Spania, numită "Ziua rasei" în multe ţări de pe continentul latino-american.

"Pentru noi a fost cel mai mare etnocid din istoria teritoriilor noastre", a mai declarat Franky Reinosa.

La Santiago de Chile au avut loc demonstraţii la care au participat membri ai popoarelor indigene chiliene, în principal mapuche, cel mai mare grup etnic al ţării, proteste marcate de ciocniri cu forţele de ordine.

În capitala boliviană La Paz, activiştii pentru drepturile femeii au îmbrăcat cu o fustă tradiţională andină statuia ce o reprezintă pe Isabela, regina Castiliei şi a Aragonului (1451-1504), care a finanţat expediţiile lui Cristofor Columb. Această acţiune a avut ca scop şi denunţarea violenţei împotriva femeilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.