Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DENUNȚURILE făcute de Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan în dosarul Microsoft: Cum se manevrau MILIOANELE de euro

gabriel sandu dorin cocos dumitru nicolae niro arest

Omul de afaceri Claudiu Florică şi fostul tenismen Dinu Pescariu l-au determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia pentru licenţele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie.

"Persoanele care l-au determinat pe Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, să aprobe documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare" (...), deşi aceasta conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţie, şi în acelaşi timp să menţină respectivele condiţii restrictive pe întreaga procedură a licitaţiei, prin care să fie favorizată D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii formate din D-Con.Net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft SRL, au fost inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG", se arată în rechizitoriu.

Citește și: Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu

Această situaţie reiese şi din declaraţia de martor dată de Dorin Cocoş în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică şi Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărţi cu Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan.

Potrivit afirmaţiilor lui Cocoş, câte 4 milioane de euro ar fi primit el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, restul sumei urmând să fie împărţită între Pescariu şi Florică.

Citește și: Avalanșă de scumpiri! Unde sunt așteptate cele mai mari creșteri

”Martorul mai arată că ”în primă fază, când CLAUDIU FLORICĂ și DINU PESCARIU mi-au prezentat afacerea Microsoft, mi-au spus că operațiunile financiare pentru plata comisionului pe care trebuia să-l încasăm noi din această afacere, și anume de aprox. 16 – 17 milioane Euro, se va desfășura prin BARRINGWOOD din Elveția, aparținând lui DINU PESCARIU. Conform înțelegerii cei doi trebuiau să discute cu fiecare dintre noi, în speță cu mine, cu GHEORGHE ȘTEFAN și cu GABRIEL SANDU, modul în care fiecare dintre noi trei vom încasa banii din firma BARRINGWOOD, urmând ca împărțeala să se facă în modul următor: câte 4 milioane euro, fiecare dintre noi trei, iar diferența de 4 milioane euro, urma să fie împărțită în mod egal între DINU PESCARIU și CLAUDIU FLORICĂ.

Precizez că scopul pentru care au fost plătiți cei 16 – 17 milioane de euro în contul firmei BARRINGWOOD in Elveția, era ca ministrul GABRIEL SANDU să elaboreze caietul de sarcini cu specificațiile date de CLAUDIU FLORICĂ, în așa fel încât firma lui CLAUDIU FLORICĂ, și anume D.CON.NET să câștige această licitație.

Citește și: Nu este soția! Pe cine a ÎNSĂRCINAT Dan Diaconescu să se ocupe de afacerile sale

Știu că din momentul în care le-am făcut cunoștință lui CLAUDIU FLORICĂ și DINU PESCARIU, cu ministrul GABRIEL SANDU aceștia doi au făcut câteva vizite la Ministerul Comunicațiilor, unde s-au întâlnit cu ministrul GABRIEL SANDU, în vederea întocmirii caietului de sarcini. Personal nu am participat la nici o astfel de întâlnire.

Cunosc acest lucru, deoarece atât CLAUDIU FLORICĂ cât și DINU PESCARIU mi s-au plâns că întâmpinau probleme privind conținutul caietului de sarcini, dar care în final s-au rezolvat în sensul dorit de noi.

Citește și: BNR explică! De ce depinde CREȘTEREA ratelor românilor

Știu că dreptul de exclusivitate pe teritoriul României pentru livrarea licențelor Microsoft a fost acordat de Microsoft România către firma D.CON.NET datorită sprijinului acordat reprezentanților acei companii de către directorul general al Microsoft România, de la acel moment, în schimbul unui comision de aprox. 1 milion de euro, dat de FLORICĂ CLAUDIU și DINU PESCARIU. Cunosc aceasta din relatărilor lui FLORICĂ CLAUDIU și DINU PESCARIU.Personal nu m-am întâlnit niciodată cu TATOMIR CĂLIN, directorul Microsoft România de la acel moment.

Arăt că acel consorțiu de firme care a câștigat licitația în discuție, era controlat de FLORICĂ CLAUDIU și DINU PESCARIU, fiecare dintre aceștia figurând cu câte o firmă, DINU PESCARIU în firma BARRINGWOOD iar FLORICĂ CLAUDIU în firma D.CON.NET Ag., dar în fapt, ambii controlau cele două firme și implicit consorțiul de firme în discuție, împărțind în mod egal profitul rezultat urmare acestei afaceri”.”, a scris Cocoș.

Citește și: A fost făcut public! Când va fi cumpărat primul sistem Patriot

Gheorghe Ştefan, la rândul său martor în dosar, a declarat că în ianuarie 2009, în cadrul unei întâlniri cu Cocoş, Pescariu şi Florică, a aflat de la aceştia că doresc să facă o afacere cu Ministerul Comunicaţiilor condus de Gabriel Sandu, pe care chiar el îl propusese în funcţie, în calitatea sa de vicepreşedinte al PDL. 

Gheorghe Ştefan a recunoscut intermediat o discuţie a celor trei cu ministrul, întâlnirea având loc după o săptămână în biroul lui Dorin Cocoş de la un hotel din Bucureşti.

”În luna ianuarie 2009, după Sfîntul Ion, fiind cazat la hotelul Eurohotel de lângă Arcul de Triumf, într-o dimineață, în jurul orei 10,00 în timp ce serveam micul dejun cu COCOȘ DORIN, patronul hotelului, la masa noastră au venit PESCARIU DINU – MIHAIL și FLORICĂ CLAUDIU IONUȚ.

Pe PESCARIU DINU MIHAIL îl știam de mai mult timp, că l-am mai întâlnit la diverse evenimente, inclusiv la hotelul lui COCOȘ DORIN dar pe FLORICĂ CLAUDIU îl vedeam pentru prima dată.

În cadrul întâlnirii, printre altele, FLORICĂ CLAUDIU și DINU PESCARIU mi-au spus că ar dori să facă o afacere la Ministerul Comunicațiilor unde ministru era GABRIEL SANDU, probabil ei fiind informați că eu îl propusem ca și ministru în Biroul Permanent Național al PDL, unde eu dețineam funcția de vicepreședinte și astfel aș fi avut înfluență asupra lui GABRIEL SANDU.

Mi-au spus doar că era vorba despre o afacere în domeniul IT, fără alte amănunte. Eu am fost de acord să stabilesc astfel o întâlnire cu GABRIEL SANDU și cu cei doi, dar și cu COCOȘ DORIN.

M-am întâlnit cu GABRIEL SANDU la partid și i-am propus să aibă loc acestă întâlnire la hotelulul lui DORIN COCOȘ, la etajul 5 unde acesta avea un birou. Lui GABRIEL SANDU i-am spus că întâlnirea este solicitată de PESCARIU și de FLORICĂ, în vederea încheierii unui contract în domeniul ministerului condus de el.

La circa o săptămână de la momentul întâlnirii mele la partid cu GABRIEL SANDU, acesta a acceptat propunerea mea și ne-am întâlnit, la hotelul lui Cocoș la et.5 , în biroul acestuia.

La întâlnire au fost prezenți COCOȘ DORIN, PESCARIU DINU, FLORICĂ CLAUDIU, SANDU GABRIEL și eu, toți fiind în aceiași încăpere. În interiorul biroului era atât o masa ovală cât și o altă masă, tip birou. Eu am stat inițial la masa ovală cu toți aceștia, auzind astfel că au discutat despre organizarea unei licitații și anume despre procedura și caietul de sarcini aferent și la ce mod să fie încheiat și unde să se organizeze licitația în așa fel încât să pară că este legală, dar să o câștige firma lor.

La acel moment nu s-au discutat alte aspect în legătură cu sumele de bani ce urmau să fie plătite de aceștia, în schimbul ajutorului ce urma a fi dat de GABRIEL SANDU, iar apoi eu m-am mutat la celălalt birou pentru a vorbi la telefon.

După această întâlnire, la câteva luni COCOȘ DORIN mi-a spus că a negociat cred că cu PESCARIU DINU, cu care era în relații mai apropiate, și pentru mine o sumă de 4 milioane de euro, și alte 4 milioane pentru GABRIEL SANDU. Eu am respins această propunere de a primii banii, în sensul că banii trebuie dați pentru a finanța campania electorală a PDL pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Îmi mintesc că după a doua întâlnire, de la EUROHOTEL, i-am sus lui GABRIEL SANDU, la partid, să aibă grijă să nu facă nimic ilegal, că nu ne mai salvează nici ZEUS.

Personal nu am mai avut altă implicare în organizarea licitației de către MCSI privind licențele Microsoft și nici în încheierea contractului ferent”., a declarat Gheorghe Ștefan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.