Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Departamentul de Stat al SUA cere câştigătorului în alegerile din Kosovo să susţină discuţiile cu Serbia

Departamentul de stat
Ned Price

Statele Unite l-au îndemnat marţi pe Albin Kurti, următorul premier al Kosovo, să acorde prioritate normalizării relaţiilor cu Serbia, după ce politicianul kosovar a promis o nouă abordare pe această temă, transmite AFP preluat de agerpres.

"SUA sprijină cu tărie dialogul dintre Kosovo şi Serbia facilitat de UE, care are drept scop un acord extins de normalizare ce ar trebui să se concentreze pe o recunoaştere reciprocă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Florin Roman profețește sfârșitul lui Renate Weber: ‘Va rămâne doar sporul pentru praful de pe tobă’


"Vom încuraja noul guvern, odată format, să acorde prioritate acestor negocieri", a spus Ned Price felicitând Kosovo pentru scrutin.

Într-un interviu acordat luni AFP, reformistul de stânga Albin Kurti, care urmează să devină următorul prim-ministru, a declarat că discuţiile cu Serbia ar trebui să înceapă pe picior de 'egalitate' şi 'reciprocitate'.

În opinia lui Albin Kurti, aceste schimburi nu ar trebui să se concentreze pe compensarea Belgradului pentru pierderea Kosovo, fostă provincie cu majoritate albaneză.

Serbia refuză să recunoască declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008, chiar dacă cele două părţi au convenit anul trecut la Washington asupra consolidării legăturilor economice.

SUA păstrează o influenţă importantă în Kosovo, descrisă uneori ca fiind cea mai pro-americană ţară din lume după ce Washingtonul a condus intervenţia NATO din 1999 care a determinat retragerea Serbiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.