Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Departamentul de stat al SUA vine cu noi precizări: Putin e singurul care poate opri războiul

Valdai Forum
Vladimir Putin

Statele Unite ale Americii au făcut o serie de lucruri pentru a preveni o invazie rusă la scară largă în Ucraina, însă dictatorul Vladimir Putin a decis să înceapă războiul pe 24 februarie și el este singurul om care îl poate opri - susţine Karen Donfried, adjunct al secretarului de stat al SUA. "Eram în administrație în acel moment și aș spune că am făcut o serie de lucruri pentru a încerca să prevenim acest război. După cum știți, pe la jumătatea lunii octombrie, serviciile noastre de informații au arătat că președintele Putin lucrează asupra unei invazii la scară largă a Ucrainei. Prin urmare, unul dintre lucrurile pe care le-am făcut a fost să aruncăm o lumină asupra acesteia" - a explicat Donfried, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC. Oficialul a subliniat că Statele Unite au împărtășit cât mai multă informație cu aliații și partenerii în legătură cu pregătirile care aveau loc pentru invazia rusă. "Și am sperat, de asemenea, că acest lucru ar putea schimba planurile lui Putin. Am fost sensibili și la interacțiunea diplomatică cu Rusia.

Citește și: Dat ca bolnav grav de presa britanică, Vladimir Putin dă ordine feroce: Armele folosite trebuie modernizate urgent!

Eu personal am reprezentat Statele Unite la Moscova în decembrie anul trecut, când ni s-au pus la dispoziție proiecte ale acestor acorduri (cu privire la 'garanțiile de securitate' pentru Federația Rusă - n.r.). Unul era pe linia SUA-Rusia, iar celălalt - Rusia-NATO. Și am luat acest lucru în serios și ne-am ocupat de diplomație în jurul acestor proiecte de tratate. În ianuarie, rușii au solicitat răspunsuri scrise, pe care noi le-am furnizat" - își amintește Karen Donfried. Totuși, adjunct al secretarului de stat al SUA subliniază că, în pofida acestor eforturi, Putin a decis să lanseze o invazie la scară largă și brutală a Ucrainei pe 24 februarie. "A fost decizia unui singur om de a invada Ucraina pe 24 februarie. Am putea să privim în urmă și să ne dorim să fi făcut asta sau asta, dar cred că trebuie să fim clari: Vladimir Putin a luat acea decizie pe 24 februarie și este singurul om de pe această planetă care poate decide să pună capăt acestui război chiar astăzi. Așadar, eu îl consider responsabil pentru declanşarea războiului și îl consider responsabil pentru încheierea acestui război brutal" - a adăugat Donfried.

Amintim că, în vară, Bloomberg a publicat un material conţinând o declarație a președintelui american, Joe Biden, în care se arăta că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a acordat atenție avertismentului că Rusia îi va invada ţara în februarie. În replică, Biroul Președintelui de la Kiev a răspuns că autoritățile ucrainene știau despre toate scenariile dezvoltate în Federația Rusă. Preşedintele Volodimir Zelenski, de asemenea, a dezvăluit că, înainte de începerea invaziei ruse la scară largă, unii parteneri occidentali au propus Ucrainei să sape tranșee. "Iar Ucraina a răspuns: daţi-ne arme" - a declarat atunci Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.