Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

"Departe de un acord" între Polonia şi #Ucraina cu privire la importurile agricole, afirmă guvernul de la Varşovia

Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia
cereale ucraina

Guvernul polonez a declarat vineri pentru AFP că Varşovia şi Kievul sunt "departe de un acord" cu privire la importurile de produse agricole ucrainene blocate la graniţă de fermieri polonezi furioşi,

Stadiul discuţiilor "nu ne permite să spunem că avem o soluţie satisfăcătoare pentru partea poloneză sau pentru agricultorii polonezi. Suntem departe de un astfel de acord", a afirmat şeful de cabinet al premierului polonez, Jan Grabiec, după ce prim-ministrul ucrainean Denis Şmigal a mers în zadar la un punct de trecere a frontierei, sperând să se întâlnească cu oficiali polonezi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskis l-a trimis vineri pe Denis Şmigal la graniţă pentru a încerca să găsească o soluţie la criza dintre cele două ţări, dar nu a avut loc nicio întâlnire cu oficiali polonezi.

"Din păcate, până acum nu există nicio propunere ucraineană care să ne permită să sperăm la o cale de ieşire din impasul relaţiilor comerciale", a spus Grabec.

"În opinia noastră, o întâlnire de acest tip (...) nu are sens în acest moment", a adăugat el, întrebat despre absenţa părţii poloneze de la întâlnirea cu premierul ucrainean la graniţă.

"Nu există soluţii reciproc satisfăcătoare şi nu are rost să organizăm o întâlnire pentru a confirma că nu există niciun compromis", a subliniat el.

Joi, premierul polonez Donald Tusk a reamintit că o întâlnire între guvernele polonez şi ucrainean va avea loc "aşa cum s-a convenit" la 28 martie la Varşovia.

Şeful guvernului polonez a dat asigurări că este "în contact constant" cu omologul său ucrainean.

Protestele fermierilor au loc de câteva săptămâni în Polonia, agricultorii blocând drumurile şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Potrivit fermierilor polonezi, afluxul de produse ucrainene, permis de Bruxelles, a provocat o scădere a preţurilor pe pieţe, iar aceste produse nu corespund standardelor UE.

Polonia a fost printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, dar relaţiile lor au fost otrăvite în ultimele luni de această dispută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.